Sjajna partija kombinovanog sastava Crne Gore i poraz za kraj kvalifikacionog ciklusa

0
310
Foto - Savo Prelević

Crna Gora je u Varšavi nastupila u oslabljenom sastavu, bez čak šest prvotimaca, te se nije puno očekivalo od “hrabrih sokola”. Ako je za utjehu, ekipa Danske je ostvarila rezultat koji joj je potreban, tako da su naši momci bili nemoćni u svakom slučaju. 

Selektor Tumbaković je na teren izveo sledeći sastav: Petković – Stojković, Mijušković, Tomašević, Klimenta – Šćekić, Vukčević – Janković, Ivanić, Jovović – Bećiraj.

Na drugoj strani, standardnih 11 Poljske:  Šćešnji – Pišček, Glik, Pazdan, Berežinski – Krihovjak, Mačinski – Blaščikovski, Zjelinski, Grosicki – Levandovski.

Izgledalo je da će Crna Gora biti samo sparing partneg Poljacima za proslavu plasmana na Svjetsko prvenstvo pred svojim navijačima. Uvjerili smo fudbalski svijet da Crnogorce nikad, ni u kom slučaju ne treba otpisivati. Konačan rezultat glasio je 4:2, ali to ipak nije najbolji pokazatelj stanja na terenu.

Već u 5. minutu, iz prve akcije domaćina, pogodak. Pišček je ubacio povratnu loptu sa desne strane šesnaesterca a Mačinski bio na pravom mjestu sa kojeg je lagano matirao Petkovića. Igrali su “hrabri sokoli” fudbal, snažno ulazili u duele i pokazali da nisu u Varšavu došli samo turistički. Ivanić je pokušao da asistira Bećiraju za izjednačenje ali je Vojčeh Šćešnji sjajno pročitao namjeru naših momaka te spriječio siguran pogodak.

Nažalost, staro fudbalsko pravilo ponovo se obistinilo. Kada ne iskoristite svoju šansu, slijedi kazna. U 15. minutu nova demonstracija klase Lewandowskog koji se fantastično zagradio u našem šesnaestercu, a zatim asistirao Grosickom za lagan pogodak i dupliranje vođstva pred ekstatičnom poljskom publikom.

Nisu Poljaci dozvoljavali neke ozbiljnije šanse “hrabrim sokolima”. Igrali su tačno i precizno, iako je njihova odbrana vidno najslabiji dio tima i umije često da napravi problem.

Sve je teklo mirno i u laganom ritmu, činilo se da će Poljska rutinski privesti meč kraju. A onda je selektor Tumbaković ubacio Mugošu. Svega tri minuta na terenu bilo je dovoljno napadaču Šerifa za spektakularan pogodak! Mijušković je spasio loptu koja je izlazila u gol aut, glavom je vratio na peterac Poljske, a Mugoša u maniru Marka van Bastena “potegao” makazice pod prečku nemoćnog Šćešnog.

A onda je uslijedio paklen finiš meča! Sjajan pogodak Žarka Tomaševića u 83. minutu za trans u crnogorskoj selekciji koja, nažalost, nije dugo trajala. Dvije velike greške u odbrani naših momaka koji su prvo poklonili pogodak LewanGOLskom, a zatim je Filip Stojković proslijedio loptu u svoju mrežu, a sve ovo se odigralo do 87. minuta! Nevjerovatna količina uzbuđenja za gotovo 60 000 gledalaca u Varšavi. Ipak, to je bilo sve što su naši reprezentativci mogli večeras. Pokazali su karakter, a to je ono što se od njih tražilo. Golman Petković je čak i odbranio nekoliko stopostotnih šansi i spriječio ubjedljiviji poraz Crne Gore.

Crna Gora je odigrala sjajne kvalifikacije i ništa se ovim momcima ne može zamjeriti. Ostaje samo da čestitamo i kažemo VIDIMO SE U SLEDEĆIM KVALIFIKACIJAMA!