Roganović: Sada idemo težim putem…

0
283
Foto: STEFAN IVANOVIĆ/RSCG

Najvažniju, ali istovremeno i najbolniju, lekciju u selektorskoj karijeri Zoran Roganović naučio je na samom startu. Očekivala se lagana pobjeda protiv Farskih ostrva, možda i ključni trijumf na putu ka Evropskom prvenstvu protiv Ukrajine u gostima, a start kvalifikacija donio je rukometašima Crne Gore samo remi (ravan pobjedi) protiv skromnih “ribara” sa Atlantika.

Takav start naravno da zaslužuje kritiku (posebno bruka protiv Farana), ali ne treba zaboraviti i da su to bile prve dvije utakmice Zorana Roganovića u njegovoj selektorskoj karijeri, kao i da će imati priliku da u nastavku kavlifikacija sve ispravi.

Prvo pitanje za crnogorskog selektora bilo da li ga je sve što se desilo na startu kvalifikacija poljuljalo, da li i dalje vjeruje u plasman “lavova” na Evropsko prvenstvo.

“Poljuljalo jeste sigurno, ali mi se čini da smo sada još odlučniji, pa iako smo izabrali da idemo težim putem mišljenja sam da svi jako vjerujemo da je odlazak na Evropsko prvenstvo veoma moguć i svi ćemo raditi u tom smjeru”, bio je jasan Roganović u razgovoru za Dnevne novine.

Nekadašnji desni bek sa mnogo elana je ušao u selektorsku priču, a o tome kako se osjeća nakon dva loša meča njegovih izabranika, kaže:

“Pozitivan osjećaj koji sam imao ranije, kao i tokom prva dva dana u radu sa igračima, malo su pokvarila ova dva meča, gdje nismo uspjeli da ostvarimo zacrtano i jako mi je žao zbog toga”, iskren je Roganović.

Povrede

Naš selektor se još jednom osvrnuo na pomenuta dva duela…

“Mislim da smo mogli i trebali mnogo bolje barem u prvom poluvremenu prvog meča, a protiv Ukrajine smo koliko-tolko uspjeli da malo popravimo utisak”, smatra Roganović.Nakon meča sa Farskim ostrvima džentlmentski je preuzeo krivicu, nije pominjao ni povrijedene igrače čije odsustvo se posebno osjetilo u duelu sa Ukrajinom.

“Iako sam rekao da neću pričati o igračima koji nisu tu, ali da imamo takav maler da nam se tri prva pivota sa spiska povrijede (Grbović i Kankaraš odmah po objavljivanju spiska kao i Simović poslije 15 minuta prve utakmice) to niko nije očekivao”, ocijenio je Roganović.

Bilo je i pozitivnih stvari tokom oktobarskih akcija…

“Mladi Admir Pelidija je dobio šansu i ubijedio nas da na njega treba računati, ali bez tri pivota i to tri najbolja odbrambena igrača koji su važni u 5-1 i 3-2-1 zoni možemo reći da su nam baš falili” dodao je Roganović.

Brža igra i motiv

Očigledno je da u igri Crne Gore nešto mora da se promijeni kako do čvršće odbrane i bržeg napada?

“Da bismo se ubrzali i igrali brže u tranziciji moramo igrati puno bolje odbranu tako da su nam i tu falili već pomenuti igrači. Mislim da ćemo biti puno bolji u tom segmentu”, smatra mladi stručnjak.

Da li crnogorski rukometaši imaju problem sa motivom? Čest je slučaj da kiksaju protiv “malih” selekcija, a da zablistaju protiv velikana.

“Ne bi trebalo da imamo problem sa tim kad igramo sa bilo kim, jer je ovdje riječ o reprezentaciji i mislim da sa jednakim odnosom reprezentativci treba da ulaze u svaki meč”, nije imao dilemu na kraju Zoran Roganović.

Naredni izazovi “lavove” očekuju tek u aprilu naredne godine kada u Crnu Goru stiže velika Danska.