Real i Fenerbahče stižu u „Topolicu”

0
2094

Košarkaši Real Madrida i Fenerbahčea stižu u Bar na humanitarni turnir. Doduše, ne seniorski timovi koje predvode Pablo Laso i Željko Obradović, već kadetske selekcije dva slavna kluba.

Organizator turnira je proslavljeni crnogorski rukometaš Damir Radončić, koji je u košarkaške vode „uplovio” i zbog sina Dina. Mladi crnogorski reprezentativac igra baš za Real Madrid, što je bila olakšavajuća okolnost prilikom dogovaranja dolaska „kraljevskog kluba” u Crnu Goru. Generalni pokrovitelj turnira zakazanog za 17-19. mart je Opština Bar, a sav prihod sa utakmica u „Topolici” biće uplaćen djeci oboljeloj od raka.

Učešće su potvrdili Real Madrid, Fenerbahče, berlinska Alba, koja je prvak Njemačke u kadetskom uzrastu, a igraće i reprezentacije Crne Gore i Izraela, kao i Budućnost i Mornar i još neki klubovi. Ideja je bila da se napravi humanitarni turnir u saglasnosti sa Košarkaškim savezom Crne Gore, koji nam je u svakom smislu izašao u susret. Želja nam je da se igrači iz Crne Gore oprobaju sa vršnjacima iz svijeta, pošto će u skoroj budućnosti biti naglašen rad sa mlađim kategorijama u našoj zemlji i ovo im je prilika da vide gdje su”, rekao je Radončić.

Nekadašnji rukometaš Proletera, Metaloplastike i brojnih njemačkih, španskih i švajcarskih klubova je igrao i u Kataru, gdje se upoznao sa Pepom Gvardiolom, kojeg je 2012. doveo u svoj rodni grad Tivat. Ističe da je do ideje da se organizuje turnir za košarkaške talente u Baru došlo spontano.

Već dvije godine u Zrenjaninu organizujem turnir za mlađe kategorije, na kojem su bili Barselona, Real, Emporio Armani, Darušafaka… Na inicijativu ljudi iz rukovodstva grada je došlo do toga da turnir organizujemo i u Baru, a Real će doći sa brojnim ljudima iz uprave, što je odlična prilika da neke stvari koje se tiču organizacije kluba kopiramo i prokomentarišemo. Drago mi je i da se trener Mornara Đorđije Pavićević oduševio idejom i da je ponudio da nam pomogne. Dobro je da će kadeti dobiti priliku da se oprobaju protiv najboljih, da vidimo koliko drugi ispred nas. Htjeli smo da organizujemo i FIBA seminar za trenere, ali nismo stigli to da uradimo ove godine. Iduće sigurno hoćemo, a vjerujem da će tada učestvovati i Barselona i još neke ekipe”, zaključio je Radončić.

Podgorica će od 11. do 19. avgusta biti domaćin Evropskog prvenstva za kadete, pa će i ovaj turnir poslužiti kao priprema za taj šampionat selekciji Mladena Ostojića.