Put do Kine: Crnu Goru dvije pobjede dijele od najvećeg uspjeha u istoriji

0
833
Foto: Fiba

Crnogorske košarkaše vjerovatno još dvije pobjede dijele od plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Kini, ukoliko Španija ne dozvoli iznenađenja u duelima sa Ukrajinom i Letonijom.

Do kraja kvalifikacija ostala su još tri kola, a “crveni” u finiš ulaze sa skorom od pet pobjeda i četiri poraza, koliko imaju i Letonija i Ukrajina, rivali u borbi za treće mjesto.

Crna Gora ima startnu prednost, jer dvije od tri utakmice igra na domaćem parketu, dok Letonci i Ukrajinci gostuju dva puta.

Za preciznije kalkulacije je rano, mnogo toga će biti jasnije nakon nedjeljnih mečeva.

Utakmica sa Turskom u “Morači” mogla bi da bude ključna, ali ne i odlučujuća.

Tim Zvezdana Mitrovića trijumfom bi napravio ogroman korak ka Mundobasketu, ali bi tek u februarskom, posljednjem “prozoru” morao da ovjeri prolaz, u direktnim duelima sa Ukrajinom i Letonijom.

Tri pobjede bi, naravno, donijele najveći uspjeh u istoriji crnogorske košarke, ali bi, u slučaju pobjede nad Turskom, čak i poraz od Ukrajine u pretposljednjem kolu, manji od šest razlike (Crna Gora je u Nikšiću slavila 90:84) bio “prihvatljiv”, jer bi meč-lopta bila sa Letonijom na domaćem terenu…

Ukratko, vrlo je važno da naš tim ima na kraju ima isti učinak kao Ukrajina i Letonija, a kako će do njega doći – da li pobjedama u međusobnim duelima, da li trijumfima nad Turskom i Letonijom, i poraz od Ukrajine, koji će biti manji od šest razlike, potpuno je nevažno.

Raspored do kraja

10. kolo (nedjelja):  Crna Gora  – Turska, Slovenija – Letonija, Španija – Ukrajina.

11. kolo (22. februar): Ukrajina – Crna Gora, Letonija – Španija, Turska – Slovenija.

12. kolo (25. februar): Crna Gora – Letonija, Španija – Turska, Slovenija – Ukrajina.