Porobić: U Malagi smo nadvisili sebe i očekivanja

0
1489

Vladimir Gojković živi za vaterpolo i zbog toga je dobio povjerenje da bude selektor Crne Gore, rekao je direktor Vaterpolo i plivačkog saveza naše zemlje Petar Porobić u intervjuu za Sport klub.

“Ajkule” su od dolaska mladog stručnjaka na mjesto selektora osvojile srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu, dok su na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru bile četvrte.

„Vlado je s pravom dobio povjerenje da vodi reprezentaciju Crne Gore. Maksimalno je posvećen vaterpolu. Daje 100 odsto svojih mogućnosti da bi stigao do rezultata, da bi stigao do uspjeha. Ima sve preduslove da postane vrhunski stručnjak. Napreduje iz dana u dan, nadograđuje se, bukvalno živi za vaterpolo“, rekao je Porobić i nastavio:

„Zadovoljni smo žrijebom za Svjetsko prvenstvo koje slijedi. U grupi smo sa Brazilom, Kanadom i Kazahstanom. U grupi smo koja je dobra i pruža mogućnost da se dobro uđe u takmičenje. Međutim, odmah treba naglasiti da Crnu Goru čeka značajno podmlađivanje sastava. Uvjeren sam da bi Crna Gora sa igračima koji su bili na Evropskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama bila jedan od favorita za osvajanje medalje. Međutim, moramo da pravimo dugoročan plan. Mislim da je to u ovom trenutku mnogo važnije. Želimo da na naredne Olimpijske igre odemo sa timom koji će uspjeti da osvoji medalju“.

Porobić je bio prvi selektor Crne Gore poslije obnove nezavisnosti i na Evropskom prvenstvu u Malagi osvojio je zlato sa “ajkulama”.

„Uprkos različitim mišljenjima o toj 2008. godini, koja često nisu realna, mislim da smo nadvisili sebe i očekivanja. Tačno je da su nam prioritet bile Olimpijske igre. Međutim, na Evropskom šampionatu smo igrali fenomenalno. Ponavljam, morali smo da nadvisimo sopstvene mogućnosti da bismo stigli do zlatne medalje. Uslijedilo je emocionalno pražnjenje poslije velikog uspjeha. Svi koji su se bavili sportom znaju da u kratkom vremenu nije moguće vratiti energiju na isti nivo. Pokušali smo. Dali smo sve od sebe na Olimpijskim igrama ali je to bilo dovoljno za osvajanje četvrtog mjesta. Konkurencija je bila paklena na oba takmičenja. Sjajna Mađarska, Srbija, Hrvatska, Španija, Italija, SAD…“.

Jedan od najboljih evropskih trenera bio je na kormilu reprezentacije Srbije i Crne Gore, koja je 2005. postala šampion svijeta.

„Kada se vratim unazad i sjetim se tog perioda osjećam ponos. Ostvarili smo velike uspjehe, osvojili mnogo medalja u izuzetno jakoj konkurenciji. Kada pričam o konkurenciji tu prije svega mislim na Mađare. Imali su strašnu generaciju. Od 13 igrača niste znali ko je bolji od koga. Bili su baš, baš moćni. Španija je imala odličnu selekciju kao i Italija. Međutim, Mađari su nam bili najteži protivnik i često nepremostiva prepreka. U tom periodu radilo se u svim segmentima na unapređenju vaterpola. Velika pažnja se posvećivala struci i radu sa mlađim selekcijama. Nenad Manojlović je na vrijeme prepoznao šta je sve potrebno da se stvori stabilna finansijska konstrukcija. Savez je u to vreme bio izuzetno stabilan u svakom smislu. Manojlović je veliku pažnju posvećivao marketingu, sponzorima, modernim načinima funkcionisanja i rada. Sve navedeno je dovelo do prekratnice. Velika mi je čast što sam imao priliku da sarađujem sa Manojlovićem i njegov doprinos u ostvarnjivanju uspjeha reprezentacije bio je nemjerljiv i riječima se ne može opisati”, rekao je Petar Porobić.