Porobić: Pokušaj zaštite odlaska igrača

0
518

petar porobicProgramom potpisivanja ugovora sa igračima mlađim od 18 godina Vaterpolo Plivački Savez Crne Gore (VPSCG) će u saradnji sa Evropskom vaterpolo federacijom (LEN) pokušati da spriječi odlazak mladih crnogorskih vaterpolista, i njihov eventualni nastup za druge reprezentacije, rekao je direktor Saveza Petar Porobić.

 

On je kazao da se sličan postupak trebalo pokrenuti i ranije, navodeći ga kao jedini način da se zaštite mladi igrači pod okriljem VPSCG.

 

Proces koji smo pokrenuli je neophodan, a pokazalo se da se to trebalo uraditi i ranije, jer po instrukcijama LEN novi ugovori sa igračima do 18 godina su mjerodavni, kako bi se zaštitili igrači iz našeg saveza“, rekao je Porobić agenciji MINA.

 

Juniorski reprezentativac Nikola Radonjić odbio je da potpiše ugovor sa Primorcem, a interesovanje za njega pokazao je beogradski Partizan i on neće nastupiti za reprezentaciju na predstojećem Evropskom prvenstvu.

 

Vaterpolo savez je u dogovoru sa klubovima ove godine pokrenuo aktivnost da se krene u potpisivanje ugovora sa igračima do 18 godina, a da potpisnici tog ugovora budu igrač, roditelj ili staratelj, klub i savez, kako ne bi došlo do odlaska u druge klubove van države Crne Gore.

 

Radonjić nije potpisao ugovor sa Primorcem, pa iz tog razloga VPSCG ne može da udovolji zahtjevima Partizana koji je od nas tražio sertifikat, te će LEN donijeti odluku o daljim koracima. Žao mi je što Radonjić nije potpisao ugovor sa Primorcem. Ne znam koje su njegove ambicije, ali prema pravilima LEN, ukoliko igrač dobije sertifikat da nastupa za drugi klub iz druge države, igrač može da nastupi i za drugu nacionalnu selekciju, kada prođe godinu dana od posljednjeg nastupa za prethodnu reprezentaciju“, rekao je Porobić.

 

On smatra da je za visok plasman na takmičenjima, ali i za kvalitetan rad neophodno postaviti prioritete.

 

Savez u svojim strategijama postavlja različite ciljeve. Naš cilj je uvijek osvajanje trofeja, ali pošto imamo mali broj klubova cilj je stvaranje igrača i stvaranje baze, koja će nam omogućiti reprodukciju A reprezentacije“, rekao je Porobić.

 

On je kazao da je rad u svim mlađim reprezentativnim selekcijama na visokom nivou, kao i da očekuje dobar rezultat juniorske selekcije na predstojećem EP na Malti.

 

Ne volim da ističem rezultat mimo selektora, ali moram reći da crnogorska reprezentacija ima sve preduslove za visok plasman i osvajanje medalje na EP“, zaključio je Porobić.