Podgorica dobila natkriveni vaterpolo bazen (FOTO)

0
1147
Foto: podgorica.me

Natkrivanjem vaterpolo bazena građanima smo pružili novi sadržaj koji nije bio samo pitanje potrebe, već i stvar opšte kulture glavnog grada naše države da ima ovakav objekat koji treba da bude u javnoj funkciji i upotrebi“, istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na svečanom otvranju natkrivenog bazena u okviru SC „Morača“.

Foto: Podgorica.me

Riječ je o veoma složenom zahvatu i modernom projektnom rješenju vrijednom preko 2 miliona eura, koji se po prvi put relizuje u Crnoj Gori i čijom realizacijom je  Podgorica dobila reprezentativan objekat za razvoj plivačkih sportova.

Izražavajući zadovoljstvo što su završetkom ovog projekta stvoreni svi neophodni uslovi za razvoj jednog od  najtrofejnijih crnogorskih sportova – vaterpola, gradonačelnik je istakao da je ubijeđen da će baš u ovom bazenu stasavati nove generacije proslavljenih crnogorskih vaterpolista koji će i dalje, širom svijeta, pronositi slavu naše zemlje.

„Pored toga, izgradnjom ovog objekta stvaraju se mogućnosti za organizaciju domaćih i međunarodnih vaterpolo i plivačkih takmičenja, čime ćemo doprinijeti promociji i afirmaciji potencijala našeg glavnog grada i države Crne Gore. Takođe, na ovaj način jačamo naše kapacitete, stvarajući veće mogućnosti i za rekreativne aktivnosti  u sklopu zatvorenog bazena, za sve građane i posjetioce Podgorice“, rekao je Gradonačelnik.

On je naglasio da je gradska uprava svjesna značaja sporta i činjenice da je Podgorica univerzitetski grad, grad mladih, grad sportista, te da će nastaviti da realizuje projekte koji otvaraju nove razvojne mogućnosti u ovoj oblasti.

“Jedan od njih je u toku – u neposrednoj blizini bazena izvode se radovi na izgradnji multifunkcionalne sale za dvoranske sportove poput košarke, odbojke, rukometa, malog fudbala i borilačkih sportova, uz montažno-demontažni bazen, u okviru SC Morača. Realizacijom ovog projekta, dobićemo najljepši objekat te namjene u ovom dijelu Evrope”, zaključio je Stijepović.

„Podgorica više neće biti samo grad fudbala,košarke, rukometa, već će od sada postati i grad vaterpola, gdje će, nadam se, biti stub naše vaterpolo reprezentacije i gdje će stasavati naši vaterpolo šampioni. Ovo je projekat koji potvrđuje pregalaštvo uprave Glavnog grada koji su uspjeli da ugrade sve najsavremenije svjetske standarde i da Podgoricu smjeste u one metropole koje mogu da se pohvale jednim ovakvim objektom“ istakao je ministar sporta Nikola Janović.

Foto: podgorica.me

Zahvaljujući se, u ime Vlade Crne Gore, svima onima koji su u ovaj projekat ugradili veliki trud, veliku volju i želju da građani Podgorice dobiju mogućnost da promovišu ne samo plivanje i vaterpolo, već i zdrave stilove života i da 12 mjeseci u godini imaju mjesto gdje mogu da se rekreativno bave sportom, ministar Janović je podsjetio da se ove godine navršava deset godina od osvajanja prve medalje koju je osvojila crnogorska vaterpolo reprezentacija 2008. godine u Malagi.

„Na taj način ne samo što smo ispisali zlatne stranice crnogorskog sporta već smo ispisali i zlatne stranice svjetskog sporta. Nikada u istoriji svjetskog sporta nije se desilo da reprezentacija koja debituje na prvenstvu ujedno to prvenstvo i osvoji. Siguran sam da su u međuvremenu stasala neka nova djeca koja će, tamo gdje smo mi stali, nastaviti, i zajedno sa svojim vršnjacima iz Nikšića, Kotora, Budve i Herceg Novog, jurišati ponovo na evropske i svjetske vrhove i donijeti nama kao državi ponovo najsjajniju medalju“  zaključio je ministar Janović.

Podsjećamo da je za ulaganja u sport, Glavni grad, sa partnerima, izdvojio u mandatu ove uprave oko 22 miliona eura. Nabrojaću samo krupnije projekte, kao što su je fudbalski kamp sa dva terena „FK Kom“ na Zlatici, izgradnja dva terena „FK Mladost Lješkopolje“, rekonstrukcija stadiona „Trešnjica“ i izgradnja terena sa vještačkom travom, izgradnja moderne Kuće fudbala na Starom Aerodromu, Studentske sportske dvorane i kulturnog centra. Izgrađeno je deset novih poligona, a više desetina je u značajnoj mjeri rekonstruisano. U svim dijelovima grada postavljene su i 22 multifunkcionalne sprave za trening na otvorenom. Takođe, u narednom periodu u saradnji sa partnerima, počeće i radovi na izgradnji potpuno novog terena za trening fudbalera sa najsavremenijim rekvizitima u okviru trening kampa na Starom aerodromu.