Počinje U20 Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, cilj Crne Gore je opstanak

0
605
Foto: FIBA

Mlada košarkaška reprezentacija u subotu počinje nastup na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Nakon brojnih pehova što zbog povreda, što zbog otkaza, izabranici Dušana Dubljevića žele opstanak u A diviziji.

Da je vjera u to opravdana pokazao je i turnir u Istanbulu gdje je naš oslabljeni sastav parirao rivalima koji su favoriti za medalju na prvenstvu kontinenta.

“Taj turnir je bio najjači u Evropi za ovo godište, učestvovala su makar tri favorita za osvajanje zlata. Dobro smo parirali svima i pored svih pehova i tamo su nam po dva igrača bila van tima na svakom meču tako da smo dobro odgovorili najjačim selekcijama. To nam daje optimizam da dođemo do opstanka. Imamo tešku grupu, ukrštamo se takođe sa vrlo kvalitetnim timovima. Poslije svih nedaća, i na samim pripremama još dva igrača su iskočila i neće biti u timu tako da ne možemo ništa da tražimo drugo nego da izborimo opstanak, što bi bio uspjeh poslije svega.” kaže selektor Dušan Dubljević.

Rivali u grupi su Litvanija, Velika Britanija i Turska, nakon toga se ukrštamo sa grupom B u kojoj su Hrvatska, Francuska, Španija i Ukrajina.

Plasman u četvrtfinale garantuje opstanak, poraz u osmini finala donosi još dvije utakmice u kojima bi pobjeda donijela mjesto u A diviziji i narednoj generaciji.

“Svakoj utakmici prilazimo sa ciljem da pobijedimo, da pokušamo da dobijemo. Prva utakmica najteža protiv Litvanije, želimo da damo sve od sebe. Sljedeća je Velika Britanija, tu će biti bađ malo vremena za odmor, a to nam je prioretitna utakmica u prvoj fazi, kasnije ćemo vidjeti. Bitno je da izbjegnemo posljednje mjesto u grupi, mada je realno teško reći da li ima lakšeg protivnika u grupi sa kojom se ukrštamo.” zaključio je selektor.

Prva utakmica je 14. jula u 18 sati protiv Litvanaca.

Na konačnom spisku su:

Vuk Popović
Milan Hajduković
Pavle Jovićević
Radule Raspopović
Milić Starovlah
Andrija Slavković
Marko Simonović
Vladan Kaluđerović
Nikola Parača
Bogosav Božović
Miloš Popović
Matija Jokić