Pobjeda u Gracu otvara kapije Beča

0
389
Foto: Uros Hocevar / kolektiff

Sada je važno da se restartujemo, poručio je selektor Zoran Roganović poslije utakmice sa Hrvatskom, a pred duel sa Srbijom.

Rukometaši Crne Gore su ga poslušali, srcem i glavom protiv Srbije su pokazali zbog čega su “lavovi” upisali istorijski trijumf na Evropskom prvenstvu. Međutim, da bi ta pobjeda bila na pravi način krunisana našim momcima baš sada je potreban novi restart.

U svega 48 sati Vasko Ševaljević i drugovi moraju da ostave sve iza sebe i da još jednom pokažu lavovsko srce večeras protiv Bjelorusije bore se za nastavak života na Evropskom prvenstvu. Još jedna pobjeda u Gracu otvorila bi kapije Beča i glavne runde kontinentalnog šampionata.

“Prva pobjeda nam je dala psihičko rasterećenje napokon se desila. Imali smo manji pritisak od samih sebe, jer toliko puta smo bili blizu, a opet ništa”, poručio je iz Graca Miloš Božović, momak jači od rivala i povreda. “Sve to je sada iza nas, idemo dalje hladne glave. Nadam se da će taj trijumf pozitivno uticati na našu igru”.

Gdje je prva, tu je i druga

Iako je među posljednjima upao na spisak putnika za Grac, Vuk Lazović je hrabrošću i borbenošću pokazao sve ono što krasi “lavove”. I momak koji drži odbranu Crne Gore vjeruje da je pravi trenutak za još jedan trijumf.

“Gdje je prva pobjeda, tu je i druga”, jasan je naš pivot. “Naravno, potrebno je sada da se dobro pripremimo za Bjelorusiju i da damo maksimum, kao i tokom prethodne dvije utakmice. Da poginemo za grb i pobijedimo”.

Bjeloruisja je bez mnogo muke savladala Srbiju, ali nije postojala tokom utakmice sa Hrvatskom – prve zvijezde reprezentacije su majstori Vive Kjelcea Artjom Karaljok i Vladislav Kuleš.

“Čeka nas jaka ekipa – pivot i lijevi bek, koji igraju zajedno u istom klubu, su sjajni. Treba da ih dobro analiziramo, odigramo fajtersku utakmicu i kažem još jednom – pobijedimo”, dodao je Lazović. A ključ za pobjedu je?

“Odbrana. Uvijek je ona ključ, dodao je Lazović. I zaista, uživam sa momcima, u svakom trenutku na terenu. Ginemo jedan za drugog, braća smo. Neće izostati borba ni u ovom meču”.

Finte za Bjeloruse

Šta reći za Miloša Božovića – momak koji je zbog Crne Gore i Evropskog prvenstva odložio operaciju, koji je zbog povrede preskočio Hrvatsku, ali je ponovo stiznuo zube i protiv Srbije pokazao klasu.

“Došla je ta prva pobjeda, sve je super, zdravi smo, ali idemo dalje – sada nas čeka Bjelorusija. To je najvažnije”, jasan je Božović. I bek Zagreba dobro zna koliko će večeras biti teško, koliko će borbe trebati za još jedno veliko veče…

“Bjelorusija je reprezetacija sa ozbiljnim igračima, izuzetno snažan protivnik. Igrači su visoki i teški, na nogama teški. Možda ih treba ostaviti na većem prostoru, pa ih pomjerati fintama jedan na jedan. Božo Anđelić i još neki igrači u punom zaletu to mogu da riješe”, zaključio je Božović.

Dan za vraćanje dugova

Koliko teško je “slomiti” Bjelorusiju “lavovi” su kroz istoriju dobro zapamtili. Baš kao i danas, rukometaši Crne Gore prije šest godina protiv ovog rivala igrali su u posljednjem kolu za plasman u narednu fazu. Međutim, tada u Brondbiju bili su bez šanse (29:23). Taj meč naši momci čekali su nakon dva poraza od Hrvatske i Švedske, dok su sada (nakon trijumfa nad Srbijom) u mnogo boljem psihološkom trenutku.

Iste godine (2014) Crna Gora i Bjelorusija srele su se i u baražu za Svjetsko prvenstvo, a ponovo je u dva meča bila bolja nekadašnja sovjetska republika.