Ranko Perović: Jurićemo medalju na Svjetskom prvenstvu

0
471

Vaterpolisti Crne Gore i prošle godine su odlučivali o medalji na nekom velikom takmičenju.  Ipak, na Evropskom prvenstvu u Budimpešti odličje je izmaklo, jer je na nevjerovatan način izgubljeno polufinale sa Srbijom, a potom ekipa nije uspjela da se psihološki vrati za meč sa Italijom koji je odlučivao o bronzi. Selektor “ajkula” Ranko Perović ističe da je ovo bila teška godina na mnogim poljima, ali da će on i njegovi izabranici zbiti redove i u narednoj godini dati sve od sebe da naciju obraduju medaljom.

Kao i uvijek, o medalji je odlučivalo pet, šest selekcija. Srbija je pokazala najviše i zasluženo osvojila zlato. Nijesmo presrećni sa četvrtim mjestom, ali treba reći da smo imali tešku godinu, pogotovo se to odnosi na zdrastvene probleme. U završnici prvenstva nam je falilo mirnoće, velika želja nas je sputala. Dobro je što smo ostali u vrhu svjetskog vaterpola”, kaže Perović.

Selektor je uglavnom zadovoljan igrom, ali ističe da mnogo fali ljevoruki igrač. “Svijetlo na kraju tunela” se nazire u liku Alekse Ukropine…

Igramo dobro u odbrani, to je naš najjači adut, time sam zadovoljan. Ali, evidentno je da fali ljevak. Zbog toga smo morali da improvizujemo u Mađarskoj, ali ovog puta to nije dalo rezultata. Pojavio se Ukropina,uz njegov pravilan razvoj mislim da bi ovu poziciju mogli da riješimo za narednih nekoliko godina“, ističe Perović.

Tešku godinu u crnogorskom vaterpolu upotpunilo je stanje u klubovima. Jadran, Primorac i Budva jedva sastavljaju kraj sa krajem.

“Klubovi su u velikim finansijskim problemima. Dovoljno je reći da iz naših klubova nemamo standardnog reprezentativca. Jadran igra dobro, ima par iskusnijih igrača, dok su Primorac i Budva mlade ekipe i normalno je što igraju sa oscilacijama. Možda bi rješenje moglo da bude povratak mlađih reprezentativaca, ali opet to je povezano sa finansijama”, kaže Perović.

U narednoj godini glavno iskušenje za “ajkule” biće Svjetsko prvenstvo u Kazanju. U Svjetskoj ligi (u kojoj je Crna Gora već odigrala dva meča), šansa će se pružiti mladim igračima, kako bi što prije stasali za velika takmičenja. Time bi smjena generacije, koja nesumnjivo čeka Crnu Goru, bila urađena na najbezbolniji način.

Donijeli smo odluku da rezultat u Svjetskoj ligi bude u drugom planu. Želimo što prije da pružimo priliku mlađima, da stiču iskustvo i u najskorije vrijeme budu spremni da nose igru reprezentacije. Svaki igrač nam je izuzetno važan”, kaže Perović.

Operacija “Kazanj” počeće krajem maja, a Perović poručuje da se u pogledu ambcija na velikim takmičenjima ništa neće mijenjati – “ajkule” će juriti medalju!

“Plan je da počnemo sa pripremama 26. maja, prvo će doći igrači iz domaćeg prvenstva. Očekujem da se kompletiramo početkom juna. Uvijek idemo na medalju, tako će biti i ovog puta. I daćemo sve od sebe da je osvojimo”, zaključio je Perović.

 

 

 

 

RTCG