Luka Pavićević: Cilj plasman na EP

0
337

Cilj košarkaške reprezentacije Crne Gore u predstojećim kvalifikacijama je plasman na Evropsko prvenstvo (EP), kazao je selektor Luka Pavićević. Košarkaška reprezentacija zvanično će se okupiti sjutra u Podgorici i početi pripreme za avgustovske kvalifikacije za šampionat Evrope.

Pavićević je danas objavio spisak igrača koji će se pripremati na Zlatiboru. On računa na 18 igrača, među kojima je član Univerziteta Džordžija Nemanja Đurišić.

Prvi put na užem spisku su i Nikola Pavlićević i Nikola Vučurović, a poslije dužeg vremena ponovo je pozvan Ivan Maraš.

Iz različitih razloga ljetos nacionalni dres neće nositi Bojan Dubljević, Blagota Sekulić, Vladimir Dašić, Nikola Vučević i Nikola Peković.

Na spisku su: plejmejkeri – Nikola Ivanović, Nikola Pavlićević, Tajriz Rajs i Tejlor Ročesti. Bekovi – Suad šehović, Sead Šehović, Vladimir Mihailović. Krila – Aleksa Popović, Miloš Borisov i Nikola Vučurović

Krilni centri – Milko Bjelica, Nemanja radović, Ivan Maraš i Nemanja Đurišić

Centri – Vladimir Dragičević, Vladimir Golubović, Marko Todorović i Filip Barović

Pavićević je kazao da će moći da računa i na B reprezentativce, kao i na članove mlade reprezentacije, navodeći da bi oni u slučaju povreda mogli da pomognu.

Naš cilj je da se kvalifikujemo na EP. Kvalifkacije za EP su najvažnije takmičenje koje košarkaška reprezentacija Crne Gore ljetos igra jer se samo preko njih može doći do do EP. One nemaju toliku zvučnost kao šampionat, ali imaju veliku važnost“, rekao je Pavićević na konferenciji za novinare.

On je kazao da će Crna Gora kvalifikovanjem na EP obezbijediti kontinuitet učešća na takmičenjima prve kategorije, opravdati ulaganja, kao i uraditi mnogo na razvoju mladih i talentovanih igrača.

Imajući to sve u vidu nagrada koju bi plamsan na EP donio je velika. Kazna neigranja na tom takmičenju bila bi još veća. Predstoji nam pet nedjelja žestokog rada na uigravanju i pripremanju kako bi u ljetnjoj ligi od šest utakmica uspjeli da izborimo EP”, rekao je PavićevićOn je, komentarišući rivale Crne Gore u grupi – Izrael, Bugarsku i Holandiju, kazao da se Crna Gora nalazi u teškoj grupi.

U akciju ulazimo bez kontinuiteta naše centarske linije. Nema povrijeđenih Bojana Dubljevića i Blagote Sekulića, Vladimira Dašića, a njihovo odsustvo ukida kontinuitet centarske linije koja je građena godinama. Moraćemo to da nadoknadimo radom igrača koji se vraćaju u reprezentaciju, koji imaju kvalitet i koji će morati željom i koncentracijom da se uključe u već postoeći kostur ekipe“, rekao je Pavićević.

On je naglasio da su svi igrači sa spiska potvrdili dolazak.

Postoje određene poteškoće jer neće svi u isto vrijeme moći da startuju sa pripremama. Kasniće Amerikanci, kao i Golubović i Dragićević. Kasniće i Todorović zbog kasnijeg završetka španskog prvenstva“, rekao je Pavićević.

Novi kapiten Suad Šehović zahvalio se selektoru, stručnom štabu i direktoru na ukazanom povjerenju, navodeći da je za njega velika čast nositi kapitensku traku.

To mi predstavlja veliku čast, ali i obavezu koju ću se truditi da opravdam u najboljem svjetlu. Mogu da obećam, u svoje ali i u ime svih igrača koji će se pripremati na Zlatibotu, da ćemo se truditi i maksimalno odraditi taj dio pto je do nas od prvog treninga do posljednje utakmice. Nadam se da će to biti dovoljno da Crna Gora i sljedeće godine igra EP, što nam je i glavni cilj. Neće biti lako, uz sve probleme koje imamo“, rekao je Šehović.

On je kazao da treba obratiti pažnju na igrače koji će nastupiti u predstojećim kvalifikacijama i prestati sa pričom ko fali i ko se nije odazvao.

Direktor reprezentativnih selekcija Danilo Mitrović kazao je u novom ciklusu izmijenjen i sastav stručnog štaba.

Prvi saradnik selektoru Pavićeviću biće Vlado Jovanović, skaut Bojan Lazić, pomoćni trener Peko Mijović, a kondicioni Vladan Radonjić. Fizioterapeut će biti Periša Čagurović, a ekonom Darko Savić. Tim ljekar biće Goran Babović“, rekao je Mitrović.

Mitrović je kazao da će reprezentacija nakon obavljenih ljekarskih pregleda sjutra otputovati na Zlatibor, gdje će dan kasnije početi trenažni proces.  On je najavio da će crnogorski košarkaši do početka kvalifikacija odigrati tri turnira.

Od 17. do 20. jula igraćemo na turniru u Sarajevu sa Italijom, Njemačkom ili Bjelorusija, i Bosnom i Hercegovinom. Nakon turnira nastavljamo pripreme na Zlatiboru i ostajemo do 24. jula kada putujemo za Skoplje, na turnir gdje će nam rivali biti Makedonija, Poljska i Italija“, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, posljednja provjera crnogorskim košarkašima biće turnir u Podgorici.

Naš glavni grad od 1. do 3. avgusta biće domaćin turnira, na kojem će, osim nas, igrati još Mađarska i Švajcarska. Turnir će 1. avgusta otvoriti Mađarska i Švajcarska, dan kasnije igraćemo sa Švajcarskom, dok je za 3. avgust zakazan duel sa Mađarskom. Taj meč biće generalna proba pred start kvalifikacija

Prvi saradnik selektora Pavićevića, Vlada Jovanović, zahvalio se stručnom štabu i čelnicima Košarkaškog saveza, što je dobio priliku da bude dio reprezentacije.

Pokušaću svojim prisustvom, znanjem i iskustvom da pomognem ekipi i šefu stručnog štaba da se napravi što bolji rezultat, odnosno izbori plasman na EP“, rekao je Jovanović.

Crna Gora će kvalifikacije početi 10. avgusta gostovanjem Izraelu, nakon čega će u naredna tri meča biti domaćin Bugarskoj (13. avgusta), Holandiji (17.08) i Izraelu (20. 08). Kvalifikacije će završiti gostovanjem Bugarskoj (24) i Holandiji 27. avgusta. Pobjednici grupa i najboljih šest drugoplasiranih reprezentacija plasiraće se na šampionat u Ukrajini.