Paspalj: Budućnost je večeras favorit, “plavi” neće osjećati pritisak i stres

0
902
Foto: ABA liga

Žarko Paspalj je prošao i preživio sve u životu, legenda je jugoslovenske i evropske košarke. Međutim, ime 53-godišnjeg Pljevljaka će čini se uvijek vezati za skandiranje koje je uslijedilo nakon što je Jugoslavija osvojila Evropsko prvenstvo 1995. godine poslije sankcija.

Žare je kultni heroj, a naš hram košarke to zna!

“Prije svega, moram da se zahvalim publici na dirljivom dočeku. Stvarno su se probudile emocije… Živimo u drugim vremenima, nekada ljudi nemaju vremena da se sjete bitnih stvari u životu, a kada te se puna dvorana sjeti to znači da je moja generacija radila nešto dobro”, rekao je Paspalj za Dnevne novine, koji zna da je kultna pjesma prvi put zaživjela na balkonu u Beogradu…

“Tada je sport bio u nekom drugom planu, ali očigledno smo ostavili veliki trag”.

Karijeru je počeo u Budućnosti, proslavio se u Partizanu, zvjezdane trenutke doživio u Panatinaikosu i Olimpijakosu. A danas je ambasador ABA lige. I gleda finalnu seriju između Budućnosti i Zvezde.

“Ako košarka bude na nivou treće utakmice, imaćemo svi zajedno šta da vidimo. Budućnost i Crvena zvezda su dobre ekipe, potpuno zasluženo su se našle u finalu”, poručio je čuveni Palje, koji je vidio “dobru košarku” u trećem finalnom meču…

“Ništa loše nisam vidio u toj trećoj utakmici. Za razliku od prva dva meča u Beogradu, gdje su okršaji bili nezanimljivi, jer Budućnost nije bila u ritmu. Mislim da nas čeka dobar meč”. 

Šta može da prelomi? Plavi igraju za majstoricu, a crveno bijeli za titulu…

“Sve je pitanje energije i kako uđeš u utakmicu. Budućnost je bila prilično blokirana do nekog 23. minuta u trećem meču. Kao da su tek tada shvatili da mogu da pobijede. I mislim da su večeras favoriti”, poručio je Paspalj, pa se nadovezao…

“Zvezda je igrala dobro kao tim, imala je priliku da riješi možda i seriju, ali je Budućnost odreagovala. Samim tim, trijumf je još veći. Ubijeđen sam da plavi sada neće osjećati pritisak i stres”.

Danima se piše da bi Olimpijakos naredne tri godine mogao da uskoči na Jadran. Međutim…

“Mislim da od toga nema ništa, ali odlučujuću riječ će dati vlasnici klubova. Moje mišljenje je da to ne bi bilo dobro za ABA ligu, jer imamo dobro prvenstvo i dolazak Olimpijakosa bi bio kontraproduktivan”, iskren je nekadašnji kapiten Jugoslavije.

A isto tako se danima priča da bi ABA liga mogla da dobije još jedno mjesto u Evroligi…

“Iskustvo mi kaže da će to ići teško. I nisam baš siguran da će doći do toga. Naravno, bila bi fenomenalna stvar, ali tu pozivnicu neće samo tražiti timovi iz ABA lige, nego i mnogo evropskih ekipa”, podvukao je prvi ambasador ABA lige.

Na Svjetskom prvenstvu u Kini će igrati dvije reprezentacije iz regiona Crna Gora i Srbija. I Žarko Paspalj je presrećan zbog toga.

“Od Srbije se očekivalo da bude na Mundobasketu, ali za Crnu Goru je to ogroman uspjeh”, rekao nam je Paspalj, koji se nadovezao…

“To je nevjerovatna stvar. Bitno je za region, a posebno za košarku u Crnoj Gori. Gledao sam reprezentaciju, potpuno su zaslužili plasman na Svjetsko prvenstvo. Prilagođavali su se prozorima u kvalifikacijama i na kraju su uspjeli. Žao mi je što još nekih drugih selekcija iz regiona neće biti u Kini”, jasan je legendarni Palje.