Darko Pančev: Dejan Savićević i ja smo žrtve Zlatne lopte

0
536

Legendarni fudbaler Makedonije Darko Pančev u razgovoru za tamošnje medije poručio kako su Dejan Savićević i on pokradeni tokom izbora za Zlatnu loptu.

Ta 1991. godina je svakako zlatna za fudbal bivše Jugoslavije. Crvena zvezda je pokorila Evropu i svijet, ali učinjena je jedna velika nepravda sa kojom se legendarni Darko Pančev još uvijek nije pomirio. Naime, tada se očekivalo da će u izboru najboljeg igrača (Zlatna lopta) pobjediti tadašnji najbolji strijelac Darko Pančev, Robert Prosinečki ili naš majstor Dejan Savićević.

Ali, Evropa je bila gruba, učinjena je velika nepravda, a nagrada je otišla u ruke Žana Pjera Papena.

“1991. godine bili smo prvaci Evrope i Svijeta bili peti na Mundjalu u Italiji (1990), ali nijesmo mogli protiv Papena. Nije osvojio ništa, ali zapadno-evropski lobi na čelu sa Francuskom i “France football” su odradili skandalozan izbor i lopta je otišla u ruke Francuza”, poručio je Pančev u razgovoru za makedonski SPORT.

Pančev, kao i cijela bivša Jugoslavija zna ko je trebao da uzme nagradu…

“Ako nijesam već ja bio kao najbolji strijelac Evrope, to je morao da bude Dejan Savićević. Ipak, Evropa i mediji ne vole igrače sa istoka i to je imalo uticaja na krajnju odluku. Takođe, mislim da nije normalno da samo dva igrača iz Istočne Evrope od 1991. godine budu nagrađeni Zlatnom lotpom (Andrej Ševčenko i Hristo Stoičkov)”, dodao je Pančev.

Sjajni napadač, koji je u finalu Lige šampiona (tadašnjeg Kupa šampiona) postigao pobjedonosni jedanesterac, protiv Marseja je kratko prokomentarisao i ovogodišnju Zlatnu loptu koju je osvojio Kristijano Ronaldo

“Sve je počelo od 1991. godine od kada su na tronu sve češće igrači koji nemaju trofeje. Ove godine je trebao da pobijedi onaj koji je bio maska u pozadini Lionela Mesija i Ronalda”, poručio je Pančev aludiravši na golmana Bajern Minhena Manuela Nojera.

 

 

 

Topfudbal.me