Pajković: Ponosni smo na naše odbojkaše, dostojno smo predstavljali Crnu Goru

0
272

Odbojkaši Crne Gore završili su učešće na Evropskom prvenstvu. Ponosni i srećni su se vratili kući, svjesni da su dali sve od sebe, da su ispisali novu stranicu istorije.

Ostao je mali žal jer je izabranicima Veljka Bašića samo malo sreće nedostajalo da stignu do osmine finala, do još jednog velikog podviga, ali kada se film vrati unazad i kada se prisjetimo početka kvalifikacija za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, jasno je da više nije moglo, jasno je da se istorija ne piše svaki dan.

Čelnici Saveza su obezbijedili maksimalne uslove kada su pripreme u pitanju. San je bio da se obije selekcije, muška i ženska, plasiraju na šampionat Evrope. Odbojkašice su imale uspone i padove, ali su ipak imale meč odluke za plasman na Evropsko prvenstvo. Bolja je bila Ukrajina.

Utjeha je stigla brzo u vidu podviga koji su napravili odbojkaši. Selekcija Crne Gore je krenula put Holandije gdje je igrala grupnu fazu takmičenja, da svaki meč odigra kao da je finale, da dostojno brani i odbrani ugled dresa sa državnim grbom. Uradili su, slobodno se to moće reći i više od toga.

Izabranici Veljka Bašića, na pleća su bacili velike favorite na papiru, selekcije Estonije i Češke, bili su dostojan rival Ukrajini, a protiv Holandije i Poljske su dali sve od sebe, ali je razlika u kvalitetu, bar u ovom trenutku ogromna.

19-09-2019 NED: EC Volleyball 2019 Czech Republic – Montenegro, Amsterdam
First round group D /

Iako su ostvarili dvije pobjede, spletom okolnosti, zahvaljući iznenađujućoj pobjedi Češke nad Holandijom, na kraju su ostali bez mjesta među 16 najboljih selekcija Evrope.

„Nevjerovatan uspjeh smo ostvarili u svim segmentima. Ponosan sam na organizacioni, a posebno na rezultatski dio. Odbojkaši su ostvarili istorijski uspjeh, plasmanom na veliko takmičenje, a zatim su pokazali da im je apsolutno mjesto u elitnom društvu. Ostvarili su dvije pobjede, bili jako blizu još jednog istorijskog uspjeha, plasmana u osminu finala, ali….“, rekao je za Sport Klub Cvetko Pajković, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore i nastavio:

Foto: OSCG

„Ponosno i dostojanstveno su branili ugled Crne Gore. Zaslužili su medijsku pažnju, koja će vjerujem privući još veći broj dječaka i djevojčica da se odluče za odbojku. Moramo da širimo bazu, kako bi iz kvantiteta, nastavili da stižemo do kvaliteta. Svi koji su pratili rad Saveza mogli su da vide da smo pored seniora i seniorki, ogromnu pažnju posvetili unapređenju rada sa mlađim selekcijama, jer smo svjesni da je to osnova za uspjehe u budućnosti u koje vjerujemo i kojima se nadamo“.

Odbojkaški poslenici i svi koji vole odbojku neizmjerno su ponosni zbog uspjeha koji su ostvarili izabranici Veljka Bašića, koji je već najavio da sa ogromnim zadovoljstvom nastavlja sa započetim poslom. Ovog ljeta obije selekcije su osvojile zlatne medalje na Igrama malih zemalja, a misli se već okreću ka obavezama koje slijede, a to su nove kvalifikacije za šampionat Evrope u obije konkurencije.

Foto: cev.eu

„Velikim radom, trudom, odricanjima i entuzijazmom smo stigli do pozicije u kojoj se sada nalazimo. U životu i sportu uvijek može bolje, svjesni smo toga i već od sjutra počinjemo sa istim postulatima koji su nam donijeli ovoliko radosti u proteklom periodu, a to su rad, odricanja i entuzijazam. Iskustvo koje smo stekli tokom kvalifikacija u obije konkurencije, tokom učešća odbojkaša na Evropskom prvenstvu, biće od neprocjenjivog značaja u narednom ciklusu u kojem ćemo nastojati da ostvarimo san, da ispišemo novu stranicu istorije, sa obije selekcije na šampionatu Evrope. Naravno, ogromnu pažnju ćemo nastaviti da posvećujemo radu sa mlađim selekcijama koji su osnova za razvoj klupske, a samim tim i reprezentativne odbojke u Crnoj Gori“, poručio je Cvetko Pajković.

Sa novinarske tačke gledišta, bez imalo subjektivnosti, Odbojkaški savez Crne Gore i sve selekcije zaslužuju čestitke, jer su trud, rad, odricanja i entuzijazam bili vidljivi na svakom koraku. Isto tako, već sada se vidi da niko i ne pomišlja o spavanju na lovorima, naprotiv. Novi ciljevi su već postavljeni.