Pajković: Dobro za Kolakovića, loše za nas

0
617

Nada odbojkaške Crne Gore da bi Igor Kolaković konačno mogao da preuzme vođenje naše muške reprezentacije tinjala je od sredine oktobra prošle godine.

Sve je, međutim, palo u vodu prije nekoliko dana kada je bivši trofejni trener Budućnosti i uspješni selektor Srbije (osam medalja, među kojima je i titula prvaka Evrope) imenovan za selektora Irana, trenutno sedme odbojkaške sile svijeta, četvrtfinaliste posljednjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

“Žao nam je što se priča sa Igorom završila tako da nismo postigli dogovor i uspostavili saradnju. S druge strane, jako nam je drago da je uspio da nađe angažman koji je njemu izazov i ispunjava ono što je on želio i htio. Mi mu želimo puno sreće i uspjeha u tom radu”, kaže za “Vijesti” predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković.

Priča između OSCG i Kolakovića je bila jasna od početka – za njegov dolazak na klupu “crvenih” je bilo potrebno da nađe novi klub i dobije dozvolu da paralelno vodi i našu selekciju, jer OSCG nije u mogućnosti da daje platu selektoru čitavu godinu, kao, recimo, Iran.

“Mi nismo  u prilici da možemo da se takmičimo sa jednim takvim savezom, koji finansijski može da ponudi ugovor sa kojim Savez može nesmetano da funkcioniše. A Igor spada u sam vrh svjetskih odbojkaških trenerskih imena. Sa Igorom smo imali izuzetnu komunikaciju i razgovor, od početka je bila potpuno otvorena priča, bez obećanja. Mi smo sve to razumjeli i čekali. Na kraju se završilo povoljno za njega, nepovoljno za nas”, dodaje Pajković.

Prva naredna akcija je u maju, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, sada treba tražiti neko drugo rješenje, jer se OSCG nadao da bi mogao da privoli Kolakovića, bivšeg trenera ACH voleja i Kana.

“Još uvijek nemamo neko ime u opticaju. Sada ćemo da pravimo novi koncept, da profilišemo to što nama treba, da vidimo što je slobodno na tržištu. Shodno tome ćemo donijeti najbolju moguću odluku za crnogorsku odbojku, koja zadovoljava naše potrebe da se nađemo na Evropskom prvenstvu 2019. godine za koje je proširen broj učesnika. Mislim da smo tu negdje i da je to naša velika šansa. Treba nam, dakle, selektor koji će to moći da ostvari, a sve to, naravno, uz velika ograničenja sredstava u budžetu kojima raspolažemo, odnosno ne raspolažemo. Na kraju, sve je teže vrijeme za sport, pogotovo u ovom vremenskom periodu, pa nas čeka izuzetno težak posao”, istakao je Pajković.

Nemamo para da selektora plaćamo preko cijele godine

S obzirom na finansijske mogućnosti i način angažovanja dosadašnjih selektora, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore ne krije kakav profil trenera treba našoj selekciji.

“Mi smo tu jasni. Nemamo novca da nekoga plaćamo preko cijele godine, kome će to da bude jedini angažman. A treba nam neko ko ima iskustva i znanja. Zbog toga nas čeka vrlo težak posao da pronađemo takvog čovjeka, koji već ima angažman, i kojem reprezentacija treba da bude dopunski posao, odnosno izazov da se nađemo na EP”, ističe Pajković, što znači da bi OSCG selektora, vjerovatno, plaćao samo po akcijama seniora.