Ostojić: Prevazišli smo svoje realne mogućnosti, drugo mjesto je veličanstven uspjeh

0
388
Foto: Fiba

Apsolutno niko u Crnoj Gori se nije nadao ovakvom uspjehu kadetske selekcije. Ni oni najoptimističniji nisu se usuđivali da izgovore riječ “medalja”. 

Ipak, utakmica za utakmicom, rušenje Italije a zatim i Litvanije, probudili su euforiju. “Morača” je bila punija svakim narednim mečom da bi kulminaciju doživjela u polufinalu protiv Srbije, a zatim u finalu sa Francuzima. Tražilo se mjesto više. Momci su zaustavljeni u finalu, osvajač Evropskog prvenstva je Francuska, ekipa sa fizičkim predispozicijama koje automatski asociraju na NBA ligu, ali i oni su drhtali u meču za zlato.

Predvođeni selektorom Mladenom Ostojićem, naši kadetski asovi predvođeni udarnim trozupcem Kljajić-Vlahović-Tomašević, ušli su u istoriju.

“Kada sve saberemo, odigrali smo sedam utakmica u devet dana, a sve su bilo izuzetno jakog intenziteta. Mladi su, imali su veliku želju da pobijedimo i pokazali su veliki karakter. Poslije minusa od 20 razlike u prvom poluvremenu su se vratili i uspjeli da smanje na tri. Nedostajalo je snage da se odrade po jedna dobra odbrana i napad. Francuzi su zasluženo prvaci”, rekao je selektor Ostojić.

“Prevazišli smo naše realne mogućnosti, došao je i umor. Imali smo skraćenu rotaciju, a žal kada dođete do kraja naravno da postoji. Međutim, osvojili smo veličanstveno drugo mjesto, još sanjamo taj san. Ja lično ne mogu da vjerujem šta smo napravili”.

Selektor, pedagoški, nikoga nije želio posebno da izdvoji.

“Moj glavni cilj je bio da pripremim ekipu da obezbijedi opstanak, jer smo znali kakve su vrijednost ostalih selekcija. Ne bih nikoga pojedinačno izdvajao. Oni će sami kroz budućnost pokazati mogu li dostići te neke visine, da li će neko doći do seniorskog tima. U ovom momentu ovo je rezultat zajedničkog rada kompletnog tima”, ističe Ostojić.

“Ovo je podstrek za crnogorsku košarku, pogotovo za mlađe igrače, da ti klinci počnu bolje da rade, da treneri ulože veći trud u klubovima. I da bude zamajac da generacije koje dolaze naprave sličan rezultat, da ne čekamo godine za novu medalju”.

Slijedi svjetsko prvenstvo u Argentini, a Ostojić tvrdi da će biti učinjeno sve da ova selekcija nastavi veličanstvenim putem.

“Sa ljudima iz saveza ćemo nastojati da iskoristimo da se što češće okupljamo. Ima ideja o formiranju trenažnog centra, kao u Francuskoj. Tako bi okupljali mlađe igrače da što više rade i treniraju zajedno. U savezu rade dva trenera koji često okupljaju mlade igrače i provjeravaju ih. Takođe, imamo mnogo igrača u Italiji i Americi. Mi ćemo pokušati da ih okupimo i promovišemo.” zaključio je Mladen Ostojić.