Olimpijska šampionka i član MOK-a Naval El Mutavakel u posjeti COK-u

0
1392
Foto: COK

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, susreo se danas u Podgorici sa gospođom Naval El Mutavakel, olimpijskom šampionkom iz Maroka, koja je od 1998. godine član Međunarodnog olimpijskog komiteta. 

Na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, Naval je u trci na 400 metara sa preponama (preprekama) konkurenciju ostavila za sobom, ubjedljivo osvojivši prvo mjesto. Bila je to prva zlatna medalja za Maroko, ali i prva zlatna medalja koju je ikada osvojila jedna žena iz islamske zemlje, kao i prva zlatna medalja koju je osvojila Afrikanka.

Svim srcem posvećena sportu, El Mutavakel je nakon blistave sportske karijere svoju ogromnu energiju usmjerila ka stvaranju boljih uslova za sportiste, kroz rad u okviru brojnih sportskih institucija, zalažući se prije svega za jačanje pozicije žena u marokanskom, afričkom, islamskom i globalnom sportu.

U njenoj impresivnoj biografiji, između ostalog, navodi se da je u dva navrata bila Ministarka sporta u marokanskoj vladi. Od 2012. do 2016.godine pokrivala je poziciju potpredsjednika MOK-a, aktivni je član MOK-ove komisije „Žene i sport”, a bila je i predsjednica komisija za evaluaciju izbora grada domaćina za Olimpijske igre u 2012. i 2016. godini. Takođe je član Međunarodnih sportskih federacija – atletske i fudbalske.

Gospođu El Mutavakel interesovalo je stanje u crnogorskom sportu i mjesto Crnogorskog olimpijskog komiteta u zemlji i društvu, saradnja na međunarodnom planu, konkretni problemi i prioritetna pitanja – obezbjeđivanje adekvatnih prostorija za NOK i Olimpijski muzej.

Simonović i El Mutavakel razgovarali su o problemima sa kojim se generalno susreću svi nacionalni olimpijski komiteti: odgovarajuće pozicioniranje u okviru države, pitanjima adekvatne nacionalne legislative i odnosa sa državnim i sportskim institucijama, mogućnostima za unapređenje sporta, edukativanom radu i sličnim temama.

Predsjednik Simonović takođe je upoznao gošću sa trenutno najvećim projektom COK-a, organizacijom Igara malih zemalja Evrope „Crna Gora 2019”.

Već informisana o rezultatima crnogorskih sportista, gospođa El Mutavakel je posebno impresionirana činjenicom da zemlja sa tako malim brojem stanovnika može da se pohvali olimpijskim, svjetskim i kontinentalnim medaljama, osvojenim u svega desetak godina olimpijske istorije.

Predsjednik Simonović je istakao da posjeta Naval El Mutavakel predstavlja izuzetnu čast i zadovoljstvo Crnogorskom olimpijskom komitetu i njemu lično i zahvalio se na iskazanom interesovanju i podršci, kao i spremnosti za konkretnu saradnju ubuduće.

Kao dokaz da njena dostignuća nisu inspirisala samo žene i sportiste u Maroku, već se o ovoj sportskoj legendi govorilo i u Crnoj Gori, predsjednik Simonović je uz prigodan poklon, uručio gošći i prevod teksta koji je 26. juna 2012. godine objavljen u Vijestima u okviru Olimpijskih priča: http://www.vijesti.me/forum/prevazidji-prepreke-i-nastavi-da-trcis-79974