Olimpijka i profesorica o praktičnoj primjeni nauke na ljudske performanse

0
350
Foto: ucg.ac.me

Prof. dr Catalina Casaru, koja je dala intervju za sajt Univerziteta Crne Gore na konferenciji  „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ u Budvi, bila je olimpijska predstavnica i reprezentativka Rumunije u plivanju, a sada je profesorica na Georgia Southwestern State University u SAD-u.

Počela je da pliva već sa tri godine, jer su roditelji htjeli da kanališu energiju njoj i sestri, a njeno prvo takmičenje je bilo već u prvom razredu.

“Otišla sam na evropsko prvenstvo i tamo sam osvojila nekoliko medalja, Balkanski šampionat, više puta za juniore i seniore, reprezentaciju. Učestvovala sam na Olimpijadi 1996. godine u Atlanti (SAD) i imam srebrnu medalju sa Svjetskih univerzitetskih igara 1999.”

Teško joj je da odabere omiljeni rezultat jer ih shvata kao rad koji traje cijelog života i uživala je u tom procesu, koji danas nastavlja naučnim putem.

“Upoznavanje ljudi i putovanje po svijetu, suočili su me sa novim aspektom sportske nauke i ja nastavljam to, danas kao profesor na državnom univerzitetu Georgia Southwestern State i, zapravo, sam u poziciji da kombinujem nauku sa praktičnim aspektima sporta”.

Catalina je završila četvorogodišnje studije u SAD-u i ima bačelor diplomu iz oblasti biznisa, a potom se odlučila za ove studije. Na Univerzitetu u Rumuniji stekla je zvanje profesora fizičkog vaspitanja. Kako poznaje aspekt biznisa, odlučila je da se vrati i završi master iz oblasti ljudskih performansi jer je interesovala nauka, tako da je 2005. godine bila prihvaćena na masters programu na Univerzitetu u Alabami, gdje je nastavila doktorat. Ukupno, poslednjih trinaest godina fokusira se na teoriju sportske nauke kako bi upotpunila svoje prethodno iskustvo atletičarke i profesora fizičkog obrazovanja iz Rumunije. Gaji veliku strast prema praktičnoj i teorijskoj dimenziji sporta.

“Jednostavno imam veliku strast prema ovom aspektu, ali i prema praktičnoj primjeni nauke na ljudske performanse. Kako, na primjer, sportisti mogu dobiti bolje rezultate, postoji li oprema koja poboljšava performanse, kao i tehnika? Imam viziju koja me ponekad plaši, a ponekad me gura naprijed jer posjedujem znanje u plivanju, ali i u drugim sportovima, a strastvena sam i za plivanje i sport uopšte. Dakle, projekat kojim se bavim, većinu vremena, mora imati praktične rezultate … Kako mogu da primijenim znanje da poboljšam nečije performanse?”

Šta se tiče tendencija u sportu, prof. Catalu navodi da su se u plivanju trendovi promijenili, tehnika se poboljšala – zaokret, start, čak i oprema, sada postoje različiti kupaći kostimi koji simuliraju kožu ajkule. No, spektakularizacija sporta u smislu vizuelnog doživljaja može ugroziti njegovu funkcionalnost, smatra prof. dr Catalina Casaru.

“Sve je to odlično, ali u određenom trenutku mora se povući crta – do koje mjere sportista  radi na svojim performansama a dokle kupaći kostim, lijep par naočara ili kapa za plivanje, mijenja putanju performansi … Tehnologija je sjajna do jedne mjere, ali ja želim da vidim ljude koji koriste svoje jedinstvene sposobnosti i talente i teže najboljoj verziji sebe bez raznih pomagala, jer mislim da to oduzima ljepotu sportu”.

Prof. dr Catalina Casaru smatra da je Međunarodna naučna konferencija “Transformacioni procesi u sportu-sportska dostignuća” ove godine bila izvanredna.

“Zaista sam uživala u boravku ovdje i zahvaljujem naučnom i organizacionom odboru na pozivu. Član sam odbora crnogorskog časopisa za sportske nauke i medicinu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine (MJSSM) već dvije godine, kao recenzent i bilo je lijepo upoznati sve ove ljude. Mislim da nas je to više zbližilo i vjerovatno ćemo u budućnosti imati neke ciljeve za časopis, da ga učinimo boljim, pristupačnijim i povećamo broj dobrih članaka koji se objavljuju u časopisu.”

Studenti su bili dobro pripremljeni i profesorica Casaru je iznenađena u pozitivnom smislu kvalitetom pitanja koja su postavljali tokom konferencije, a vidjela je i poster prezentacije naučnih radova. Kao cilj budućih konferencija vidi dobra i precizna naučna predavanja koja će studente motivisati da jednog dana budu kolege profesorima u sportskim naukama.