Održan Prvi otvoreni dan tenisa u Crnoj Gori

0
437

Juče je u SC „DADEX“ uz podršku teniskih profesionalaca Crne Gore organizovan „Prvi otvoreni dan tenisa u Crnoj Gori“. Manifestacija je podrazumijevala organizaciju tri aktivnosti koje su sprovodene bez angažovanih finansijskih sredstava:

 

 • Besplatni časovi tenisa za perspektivne takmičarke i takmičare iz Crne Gore. Na terenu je bilo pet trenera sa odgovorajućim formalnim kvalifikacijama za obavljanje trenerskog poziva shodno standardima Međunarodne teniske federacije (ITF). Časovi su realizovani uz prilagođeni plan i program rada shodno masovnom odzivu djece;
 • Predavanje na temu „Angažovanost roditelja u sportskom sazrijevanju djece“, kojem je prisustvovalo tridesetak roditelja- predavanje je realizovao diplomirani trener tenisa i ITF educator trenera za Crnu Goru  Vaso Tomović;
 • Okrugli sto na temu „Pravci razvoja teniskog sporta u Crnoj Gori“, kojem su prisustvovali teniski radnici iz svih regija Crne Gore kao i predstavnik Teniskog saveza Crne Gore. Tom prilikom je konstatovano da TSCG u dužem vremenskom periodu ne sprovodi zadatke i ne ostavaruje ciljeve predviđene Statutom saveza ali i obaveze koje proizilaze iz Zakona o sportu. U tom smislu, izrađen je predlog Zaključaka i imenovan tim, sastavljen od eminentnih predstavnika teniskog sporta i roditelja , koji se podneskom obratio predstavnicima TSCG da se odredi o gore pomenutom dokumentu.

 

Pored pomenutih, manifestaciji je prisustvovao savjetnik za sport grada Podgorice, gospodin Rajko Ćupić, koji je istakao da će Sekretarijat za kulturu i sport kontinuirano podržavati slične aktivnosti. Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, gospodin Dušan Simonović, pisanim putem je podržao manifestaciju, navodeći da je ovo pravi primjer kako sport, u ovom slučaju tenis, može da doprinese razvoju društva.

 

Učesnici sastanka urgiraju sljedeće:

 

 1. Da snose odgovornost predstavnici organa TSCG za nesprovođenje obaveza predviđenim Statutom TSCG.
 2. Statut Teniskog saveza Crne Gore (u daljem tekstu TSCG) prilagoditi primjerima savremenih teniskih organizacija. Sa tim u vezi, prepoznati sve učesnike teniskog sporta u Crnoj Gori- od klubova, sportskih radnika do sportiskinja i sportista kao krajnjih korisnika u sistemu sporta. Skupština TSCG da se upotpuni predstavnicima udruženja sportiskinja i sportista,  udruženja sudija, trenerske organizacije i udruženja veterana.
 3. Prije samog formiranja Trenerske organizacije, pristupiti izmjenama i dopunama statuta TSCG koji bi uvažio prethodno pomenutu organizaciju unutar organizacione strukture TSCG. Trenerska organizacija mora biti autonomna u svom radu i otvorenog principa za sve zainteresovane teniske radnike. Iz redova Trenerske organizacije bira se sastav Stručne komisije.
 4. Stručna komisija izrađuje plan i program licenciranja teniskih trenera, sprovodi program licenciranja  i propisuje način i uslove za izbor selektora svih uzrasnih kategorija.
 5. Djelokrug rada Trenerske organizacije i Stručne komisije TSCG da počiva na pravilniku, koji bi izradili sami predstavnici pomenutih tijela saveza.
 6. Izrada Kalendara takmičenja za tekuću godinu da uvaži obaveze krovnih međunarodnih teniskih federacija (ITF i ETA) i prepozna crnogorsku specifičnost.
 7. Praksa uzimanja novca od takmičara za programske aktivnosti krovne sportske organizacije je neprihvatljiva i suprotna je sportskoj etici. Državni reprezentativci i potencijalni kandidati za nastup na međunarodnoj sceni pod zastavom Crne Gore da budu uvaženi od strane TSCG na način da će im biti obezbijeđeni minimum uslova za adekvatno bavljenje teniskim sportom.
 8. Shodno čl.8 i čl. 9, „Ciljevi i Zadaci“  i čl. 12, „Punopravni članovi“ statuta, TSCG da kontinuirano sprovodi aktivnosti: omasovljava teniski sport, organizuje teniske škole, izdaje licence i jača takmičarski pogon.