Obavljeno antropometrijsko mjerenje seniorske košarkaške reprezentacije

0
658
Foto: ucg.ac.me

Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su u okviru centra za dijagnostiku sa kojim Fakultet raspolaže, sinoć obavili mjerenje muške seniorske košarkaške reprezentacije u Nikšiću, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore.

Košarkaška reprezentacija je počela sa pripremama za duele sa reprezentacijama Bjelorusije i Slovenije, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Košarkaški reprezentativci su imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i parametre metabolizma. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Mjerenja su realizovali doc. dr Milovan Ljubojević, mr Marina Vukotić, mr Ivan Vasiljević i profesorica Gorica Zorić, čime su nastavili sa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista, nakon mjerenja juniorske košarkaške reprezentacije.

Dijagnostika u košarci, kao i u ostalim sportovima bavi se otkrivanjem relevantnih karakteristika i sposobnosti, kao i njihove međusobne povezanosti, koje se istražuju primjenom različitih naučno – empirijskih pristupa i metoda.

Da bi se kvalitetan plan i program treninga u vrhunskom sportu uspješno realizovao, važno je imati uvid u aktuelno stanje navedenih parametara.