Nastavljen kontinuitet dobrih rezultata crnogorskih karatista

0
417

Medalje sa Evropskog prvenstva (EP) za kadete, juniore i mlađe seniore u Cirihu rezultat su kvalitetnog i kontinuiranog rada u klubovima i reprezentaciji, saopšteno je iz Karate saveza Crne Gore (KSCG).

Navodi se da je i na tom šampionatu nastavljen kontinuitet dobrih rezultata i osvajanja medalja crnogorskih karatista na velikim takmičenjima. Zlatnu medalju osvojio je član Omladinca Vladimir Jović, a bronzane njegovi klupski drugovim Jelena Maksimović i Mario Hodžić.

Osvajač zlatno odličja, mlađi senior, kazao je da je ostvario veliki uspjeh i da će mu to biti motiv da i na narednom takmičenjima osvaja ista odličja. Jović je u finalnom meču kategorije do 67 kilograma pobijedio Portugalca Rodriga Pina 1:0.

Na putu do trofeja eliminisao je Poljaka Maceja Draževskog (8:0), Mađara Domea Segedija (5:0) i Slovaka Mateja Homola (2:0), a u polufinalu bio je bolji od Španca Raula Kuerva Mora 2:1, koji mu je, kako je kazao, bio i najteži protivnik.

“Hvala svima koji su nas podržavali u Cirihu, hvala klubu, trenerima i sparing partnerima bez kojih ne bi bilo ni rezultata. Zadovoljan sam postignutim i prikazanim na šampionatu, na kojem sam do zlatnog odličja došao poslije pet pobjeda”, rekao je Jović na konferenciji za novinare.

On je rekao da ga u narednom periodu očekuje Balkansko i Evropsko prvenstvo i da, kao i u Cirihu, ima velike ambicije.

“Počeo sam sa treninzima za EP, koje je na programu od 20. do 22. marta. Sljedećeg vikenda učestvujem na Balkanskom prvenstvu u Čačku, a nakon toga na državnom i Evropskom prvenstvu. Na sva tri takmičenja imam najveće ambicije”, kazao je Jović.

Bronzana Jelena Maksimović kazala je zadovoljna trećim mjestom, navodeći da je medalja mogla biti i sjajnija.

“Osvojila sam bronzanu medalju, a mogla sam osvojiti i zlato. Ipak, zadovoljna sam, naporno sam trenirala i trud se ispalatio. Nastavljam još jače za EP u Istanbulu i nadam se novoj medalji. Biću i dio tima u borbama i tu možemo do medalje. Hvala treneru Žarku Rakoviću, svima u klubu i reprezentaciji”, kazala je Maksimović.

Maksimović je u kategoriji do 61 kilogram, u meču za treće mjesto i bronzanu medalju, savladala Azerbejdžanku Faridu Abijevu 2:0. Članica Omladinca u prva dva kola bila je bolja od predstavnica Austrije (8:0) i Belgije (5:0), dok je u trećem poražena od nove šampionke Evrope, Francuskinje Lejle Hero 1:0. U repesažu, u prvom kolu savladala je Jovanu Preković iz Srbije 1:0 i izborila borbu za medalju i duel sa predstavnicom Azerbejdžana.

Junior Mario Hodžić zahvalio se svima u klubu i reprezentaciji na pomoći.

“Bila je izuzetna konkurencija u mojoj kategoriji.Nijesam zadovoljan trećim mjestom, jer sam mogao i više. Truduću se da ću do sljedećeg EP osvojiti zlato”, kazao je Hodžić.

Član podgoričkog Omladinca pobijedio je večeras u meču za treće mjesto i medalju u kategoriji do 61 kilogram turskog reprezentativca Erkana Kačara 3:2.

Hodžić je u prva dva kola ubjedljivo pobijedio predstavnike Švedske i Mađarske sa po 8:0, dok je u trećem poražen od Hrvata Luke Kondića 3:2. U prvom kolu repesaža savladao je Ukrajinca Ivana Jamburenka 3:2 i izborio duel za bronzano odličje.

Selektor mlađe muške seniorske reprezentacije Slavenko Bajić kazao da je konkurencija na šampionatu bila izuzetno jaka, navodeći da je u svakoj kategoriji učestvovalo više od 40 takmičara.

“Nosili smo se ravnopravno sa evropskim i svjetskim veleseilama i napravili odličan rezultat. Bio bih zadovoljan i sa jedno mmedaljom, a sa tri sam presećan. Možda je mogla biti još neka”, kazao je Bajić.

On je naglasio da je blizu medalje bio i Nikola Malović, ali da se na kraju morao zadovoljiti petim mjestom, kao i ženski kata tim, u sastavu Milica Bjelica, Mija Roganović i Jovana Marić.

“Malović je i oštećen u jednom meču i on je trebao da se okiti medaljom. Odličan nastup imao je i ženski kata tim koji je izgubio meč za medalju.
Dobro je radio i Vido Kopitović, vodio je 5:0, ali je imao peh da u posljednjoj akciji sudje procijene da je bio nedozvoljen udarac, odnosno da je bio jači nego što je trebalo i diskvalifikuju ga”, kazao je Bajić. On je pohvalio i rezultate Jovane Marić u katama i Maje Kastratović u borbama, koje su završile kao sedmoplasirane.

Predsjednik KSCG Dragan Šakotić čestitao je uspjeh osvajačima medalja i poželio im još bolje rezultate u nastavku karijere.

“Rezultati ne mogu izostati kada se puno, kvalitetno i kontinuirano radi. Kao predsjednik KSCG bio bih presrećan ukoliko proširamo taj trend na još više klubova, da damo jedan novi inpuls”, rekao je Šakotić.

On je pohvalio Upravu za mlade i sport navodeći da je prvi put od kada reprezentacija učestvuje na velikim takmičenjima u mlađim kategrijama u cjelosti finansirano njeno učešće.

“KSCG je uz pomoć Uprave za mlade i sport napravio strategiju po kojoj će finansirati učešća svih naših reprezentativaca na velikim takmičenjima u cjelosti i više neće biti sufinansiranja”,kazao je Šakotić.

On je pohvalio nastup svih reprezentativaca u Cirihu, navodeći da je Crna Gora nastup završila kao 14. u generalnom plasmanu, u konkurenciji 48 reprezentacija.

MINA