“Na Svjetskom prvenstvu se svaka utakmica igra punim kapacitetom”

0
270
Foto: Fiba

Prošle godine u ovo vrijeme, kada je sa Budućnost Volijem bio na pripremama u Kolašinu, Nikola Ivanović je pričao kako se raduje i kako sa puno igračke strasti očekuje nadmetanje sa najboljim bekovima Evrope.

Nažalost desilo mu se samo 7-8 nadmetanja a istorijske ,,evroligaške” utakmice je propratio iz partera. Kada se sve sleglo, kakvi su utisci.

“Prvi utisak je da nijesam uspio da pomognem ekipi. Takođe nijesam odigrao sve evroligaške utakmice a znamo koliko igračkom iskustvu znače utakmice na tom nivou. Dobio bih i na planu individualnog kvaliteta i na planu iskustva. Ostao sam bez toga. Drugi su imali obavezu da odrade te igračke obaveze. Na kraju sezone je jasno da se očekivanja nijesu poklopila. Pamte se sjajne pobjede u Evroligi ali i gubitak ABA lige. Bilo je i uspona i padova, ali mislim da je svaka evroligaška sezona veliko iskustvo za svaki klub a pogotovo za nas koji smo bili debitanti u tom rangu takmičenja”, kaže na početku priče za Arenu u pauzi između dva treninga Nikola Ivanović.

Nikolin oporavak se poklopio sa početkom reprezentativnih obaveza. Povrijeđen, pa zaliječen i naravno motivisan. Kaže da je imao dosta vremena da radi na sebi i da je, bez obzira na veliku pauzu, uspio da dovede svoje tijelo do kvalitetnog nivoa. Nedostaje mu kondicija u igri, situacione vježbe pet na pet..

“Upravo su to sadržaji reprezentativnih treninga i vjerujem da ću se kroz njih i kroz prijateljske utakmice, vratiti u pravu formu koja će omogućiti da ispunim ono što se od mene očekuje. Odgovara mi način rada selektora Mitrovića jer se radi o jednom modernom i sve prisutnijem treningu. Mi ga zovemo kratak, ali sladak trening. Za sat i po visok intenzitet i raznovrsni zahtjevi. Već se igra košarka, pik a onda kada su Dubi i Vučko zajedno ima i dosta unutrašnje igre. “Prozori” su stvorili dosta zaostavštine i kada je u pitanju igra i atmosfera. Tu su sada i novi igrački kvaliteti tako da se u Kini nadamo nečem lijepom”, nastavlja Podgoričanin u reprezentativnom dresu.

“Na Svjetskom prvenstvu se svaka utakmica igra punim kapacitetom. Znamo da su Grci bolji od nas, ali nema prostora za kalkulisanje. Uvijek je bolje odigrati na najboljem mogućem nivou i tako držati formu”, smatra Ivanović.

“Protiv Brazila i Novog Zelanda možemo da igramo i svaku od tih utakmica doživljavam kao utakmicu za drugo mjesto u grupi. Obije reprezentacije su čvrste i iskusne, pogotovo Brazilci. Prijateljski meč sa njima na turniru u Francuskoj će pokazati mnogo i biće nam pokazatelj za pripremu igre protiv njih u Kini. Brazil kao po tradiciji ima solidnu spoljnju liniju sa NBA iskustvom u reketu. Novi Zeland je bez glavnog igrača Adamsa, ali i bez njega imaju dovoljno kvaliteta za respekt. Tu su nam ipak bodovi najsigurniji, ali ćemo ih tražiti i u svim ostalim utakmicama”, iskreno će Ivanović.