Mrvaljević jedini crnogorski predstavnik u Osaki

0
188
Foto: EJU.NET

Nakon Pariza, Diseldorfa, Jekaterinburga i Abu Dabija, u petak počinje peti i posljednji grend slem u džudou ove sezone, i to u zemlji domaćinu sljedećih Olimpijskih igara – Japanu.

Na turnir koji će u Osaki trajati do nedjelje nastupiće 421 takmičar iz 71 zemlje, a Crnu Goru će predstavljati samo Srđan Mrvaljević.

Najiskusniji crnogorski džudista će se u 1. kolu kategorije do 81 kilogram sastati sa Italijanom Mateom Markonćinijem, a u slučaju pobjede bi se sastao sa Kazahstancom Didarom Hamzom.

Svaka pobjeda na grend slemovima je vrlo bitna i donosi značajnih 100 bodova, dok će osvajačima zlatne medalje donijeti čak 1.000 bodova za svjetsku, odnosno olimpijsku rang-listu.

„I pored svih napora Džudo saveza da obezbijedi nedostajajuća sredstva za učešće naših najboljih takmičara u Osaki, pored ostalih, ni najbolje plasirani crnogorski takmičar na olimpijskoj listi – Danilo Pantić, neće učestvovati. Samim tim, neće biti u mogućnosti da osvoji dodatne bodove i popravi trenutnu odličnu 34. poziciju na olimpijskoj rang listi i time se značajno primakne osvajanju vize za Tokio 2020”.

„Danilo Pantić je, kako trenutno stvari stoje, najbliži ostvarivanju olimpijske norme ispred svih crnogorskih sportista, a uz njega svakao da se dosta očekuje i od talentovanih Nikole i Nebojše Gardaševića”.

„Iako je izostala uplata drugog dijela sredstava od strane Ministarstva sporta za 2018. godinu, Savez je uz pomoć Svjetske i Evropske džudo federacije obezbijedio učešće naših reprezentativaca na značajnom broju takmičenja koja se boduju za olimpijsku rang listu”.

„Tako je Danilo Pantić na grand priju, koji je održan od 9. do 11. novembra u Taškentu, zastao na korak do medalje i osvojio odlično 5. mjesto”, piše u saopštenju Džudo saveza Crne Gore.