Mladi karatisti ponos Crne Gore

0
366

Crnogorski karatisti rezultatom na Balkanskom prvenstvu za pionire i nade u Beogradu učinili su ponosnim poklonike tog sporta i sportsku javnost u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Karate saveza, Vladimir Joković.

Šampionat su završili sa 25 medalja – šest zlatnih, osam srebrnih i 11 bronzanih.

Joković je kazao da je Crna Gora nastupila sa 95 takmičara, navodeći da to najbolje govori koliku masovnost karate ima u Crnoj Gori.

“Ostvaren je ubjedljivo najbolji rezultat na Balkanskom šampionatu u tom uzrastu. Svima nama treba da budu na ponos, ne samo zbog rezultata već zbog njihovog ponašanja i odnosa prema selektorima i protivnicima. Ponosni smo što su dio Karate saveza“, kazao je Joković na konferenciji za novinare.

On se zahvalio selektorima koji su predvodili crnogorsku ekcpediciju u Beogradu.

“Hvala selektorima Ireni Ilinčić, Leki Markiću, Jasminu Hotu, Slađanu Mikuliću i Goranu Marjanoviću. Čestitke i njima za ostvaren rezultat“, rekao je Joković.

On je kazao da nije zadovoljan što Savez zbog obimnog kalendara nije mogao značajnije da pomogne klubovima za odlazak njihovog takmičara na šampiionat.

Selektor Irena Ilinčić kazala je da je zadovoljna nastupom i rezultatom crnogorskih karatista, prvenstveno kataša.

“Hvala svim trenerima i selektorima. Ostvarili smo najbolji rezultat. Postoji žel za još nekim medaljama, posebno u katama, ali postoji određeni lobi koji nas je onemogućio u tome. Sva djeca opravdala su očekivanja, nemam zamjerki na njih. Bili smo pravi tim i to se odrazilo na rezultat“, kazala je Ilinčić.

Prvakinja Balkana u borbama, Una Raković zahvalila se trenerima i selekorima, kao i porodici na podršci.

Njen klupski i reprezentativni drug, Jovan Fatić kazao je da je put do zlatne medalje bio težak.

“Imao sam dosta mečeva. Uložio sam dosta truda, ali se to na kraju isplatilo. Hvala treneru koji je radio sa mnom i uložio mnogo truda da bih došao do zlatne medalje“, kazao je Fatić.

Prema riječima Helene Backović, koja je drugi put uzastopno najbolja na Balkanu, bilo je teško doći do zlatne medalje.

“Bilo je teško, imala sam dosta kvalitetnih protivnika. Hvala trenerima koji su mi dali snage da osvojim medalju. Bez njih i roditelja ne bi ništa postigla“, kazala je Backović.

Predstavnik zlatnog kata tima, koji je i prošle godine bio najbolji, Đorđe Stojanović zahvalio se selektorima i trenerima u klubu, navodeći da bez njih ne bi osvojio zlatnu medalju.

Njegov kolega iz kata tima, Aleksa Janjić kazao je da mu je bila čast što je učestvovao na šampionatu.

“Bilo mi je lijepo na šampionatu Balkana. Ništa ne bih postgao bez svojih prijatelja, trenera i selektora”, rekao je Janjić.

Na ostvarenom rezultatu porodici i trenerima zahvalio se i Ajsel Geršvic, navodeći da su oni najzaslužniji za trijumf kata tima.

Zlatni borbaš, Jusuf Saljiu zahvalio se trenerima i selektorima što su mu pomogli da se domogne zlatnog odličja.

“Hvala Žarku Rakoviću koji mi je bio trener na borilištu i sugerisao mi kako da se borim”, kazao je Saljiu.

Zlatne medalje osvojili su muški kata tim dječaka rođenih 2007. i 2008. godine (Aleksa Janjić, Đorđe Stojanović i Ajsel Geršvic), Una Raković (2008, do 37), Helena Backović (2006, do 35), Jusuf Saljiu (2008, do 30), Sergej Cimbaljević (2006, do 37) i Jovan Fatić (2005, do 40 kilograma).

Srebrni su bili ženski kata tim, djevojčice rođene 2007. i 2008. godine (Viktorija Raičević, Tamara Klisić i Katarina Vlahović), Andrija Danilović (do 50, 2005), Jovana Damjanović (2007, do 40), Matija Laketić (2008, do 45), Anes Arifaj (2008, do 40), Sergej Pajović (2008, do 35) i Ognjen Bjelajac (2005, do 40) u borbama, a u katama Mila Marković (2005).

Bronzane medalje osvojili su u katama Anastasija Mitrovć (2006), Luka Klačar (2009), David Dubak (2005) i Aleksa Jokić (2005) i borbaši Lazar Potpara (do 55, 2005) , Stefan Miljanić (2008, do 45), Bojan Vulović (2005, do 45), Ljubica Vlahović (2007, do 36), Itana Raonić (2007, do 40), Nađa Boričić (2007, do 36) i Teona Ječmenica (2006, do 50).