Mlađan Janović: Crna Gora mora da drži do sebe i vaterpolo škole

0
839
Foto: BetaPhoto

Prije nekoliko dana u kratkom razgovoru za Arenu Mlađan Janović je potvrdio je da se vraća u državni tim. Osjeća se odlično. Najbolji igrač Breše zaslužan je za plasman italijanske ekipe na fajnal-ejt Lige šampiona.

Prvo Đenova, završni turnir, pa doma, pa treninzi sa reprezentacijom.

Povratak jednog od štihova crnogorskog nacionalnog tima, još od Evropskog prvenstva u Malagi, znači novi zamah za ono što “ajkule” očekuje od Svjetske lige, Mediteranskih igara i konačno šampionata Evrope.

“Prije svega, jedan od razloga što sam se vratio, je taj što se dobro osjećam i što želim da igram jako takmičenje. Spreman sam. I dalje postoji nešto u što vjerujem i što može da se promijeni u bazenu i van njega. Mislim da je trenutak takav, pravi spoj mladosti i iskustva, koji bi mogao da donese nešto što je nedostajalo Crnoj Gori”, rekao je Mlađan za Arenu.

Prošle godine, pred početak SP, kazali ste da Crna Gora ima obavezu, u kakvom god sastavu da nastupa, da juri visok plasman. Da li se za godinu, a pred najvažnije ovogodišnje takmičenje u Barseloni, nešto promijenilo?

“Obaveza je da se ide na medalju. Generacija, kojoj i ja pripadam, obavezala je mlađe generacije. Ekipe koje igraju protiv Crne Gore imaju poštovanje, zato, ko god da igra i ko god da počinje, u maloj je prednosti. Crna Gora mora da drži do sebe i do vaterpolo škole. Naravno, moramo svi da ostanemo na zemlji, ali i da igramo na jednu od tih karata. Pouzdano znam da svi isto razmišljaju: ‘kada igraš protiv Crne Gore, biće teško’. I to mlađi reprezentativci treba da shvate kao plus i nešto što mogu na najbolji način da iskoriste i da dođu do situacije kada nije bilo upitno hoće li ili neće Crna Gora do polufinala. Smatram da je to pravi put i mladi treba ovako da razmišljaju. Istina, sve to obavezuje, ali neko je to veliko mnogo prije njih napravio i samo treba da nastave”.

Realno, mnoge selekcije su trenutno ispred Crne Gore, koliko je objektivno sanjati velike stvari?

“Svjestan sam da Hrvatska i Srbija igraju vaterpolo koji je teško dostići, jer imaju 13 istih, vrhunskih igrača. I Italija. Mislim da nam je grupa na EP teška, samo zbog toga što igramo sa domaćinom. Španci su na istom nivou, a mnoge reprezentacije možda su i malo izgubile jačinu. Znači i mijenja mnogo biti prvi ili drugi u grupi i da li ćemo se.sastati sa Hrvatskom ili Grčkom. Ali, opet, to ne mora biti odlučujući faktor. Uglavnom i često sve zavisi od trenutka, šanse, sreće, od dosta faktora.” 

Koliko je važno ostvariti dobar plasman u Svjetskoj ligi i na Mediteranskim igrama?

“Od Evropskog prvenstva u Beogradu nijesmo uzeli medalju. Da uzmemo medalju na bilo koja od ova dva takmičenja, a biće teško, jer Mađari igraju kući, a Španija je domaćin Mediteranskih igara, značilo bi mnogo pred put u Barselonu. Naravno, ne treba se opterećivati, ali ta dva takmičenja su izuzetno dobra pred start šampionata Evrope”.

Pratiš crnogorsku vaterpolo scenu, da li se nešto promijenilo od Rija?

“Rekao bih da se tu ništa ne mijenja, a da je situacija teška. Ista priča, kao i u okruženju. Gledamo nas, pa se čudimo, ali, realno, i u Hrvatskoj postoji samo jedan klub koji je konkurentan, ostali nijesu u priči. U Italiji, na primjer, su svi daleko od Reka, Breše i Verone. Moja ekipa je igrala protiv četvrte ekipe i pobijedila 13:4. Takva je situacija. Nema toga ko ne bi volio da ima tri ili četiri vrhunska kluba da se bore za evropske trofeje. Ali, to nigdje ne postoji, jedino u fudbalu, u Madridu, sa Realom i Atletikom”.

Približava se kraj klupskim obavezama. Da li si crtao ovako uspješnu sezonu ili se očekivao skromniji učinak?

“Potvrdili smo da smo najbolja druga ekipa u Italiji i zasluženo smo u osam najboljih u Ligi šampiona. Dobili smo Barselonetu u Španiji, dobili smo i Jug i zasluženo stigli do fajnalejta, gdje nas čeka najteži posao, četvrtfinle sa Pro Rekom. Na jedan način teška, a na drugi način laka utakmica. Oni su pretendenti na trofej. Posljednje dvije godine nijesu ni ušli u finale, zato moraju da osvoje. Mi ćemo pokušati na neki način da ih poremetimo, ali moramo biti realni, Reko je domaćin turnira, trenutno najbolja ekipa u Evropi. Sve što bi se mimo toga dogodilo, mislim da bi bilo veliko iznenađenje”.

Znači, relaksirani ste pred završni turnir LŠ?

“Tačno tako. Reko je pod pritiskom, a Breša nije”.

Kako bi opisao svoj tim?

“Imamo dobrog trenera koji je napravio ekipu od iskustva i mladosti. Nije sad da imamo 13 igrača koji igraju na istom nivou, ali je postavio stvari da svako zna svoj posao”.

Po čemu se razlikuje tvoj treći dolazak u Italiju?

“Za igrača koji je napadač, Italija je najbolji izbor. Pogotovo ako dolazi iz vaterpolo ambijenta ili ako je obučen da igra nekoliko pozicija. U Italiji se stranac cijeni. Zato kažem da je ovo najbolje mjesto za igrača koji pokriva nekoliko pozicija”.

Imao si sezonu iz snova?

“Znao sam što me očekuje. Od prvog do posljednjeg minuta sam igrao. Naporna sezona, ali i sezona koja mi je trebala. Kao vjetar u leđa i zbog toga se osjećam dobro”.

Čitavu karijeru si maltene u inostranstvu, što si naučio?

“Kao prvo, u svakom trenutku si svjestan da si stranac i moraš da znaš ono što treba da radiš. Najvažnije je ne opterećivati se pogrešnim stvarima. Jer, tu si gdje si, plaćen si da odradiš posao na najbolji mogući način. Ako možeš još nešto uz to da uradiš je samo plus”.