IN MEMORIAM: Radovan Mišo Ivanović (1916-2013)

0
525

Radovan-Miso Ivanovic copyDanilovgrađanin, Radovan – Mišo Ivanović, dugogodišnji sportski i kulturni radnik, doajen crnogorskog fudbala, umro je 18. decembra u 98 godini, i danas (petak), sahranjen na gradskom groblju Svete Tekle, u Danilovgradu.

 

Pokojni čika Mišo je bio sigurno najstariji crnogorski fudbaler, nekadašnji je standardni igrač danilovgradskog Zmaja, koji se tridesetih godina prošlog vijeka nadmetao u fudbalskom prvenstvu, koje se tada odvijalo na prostoru Crne Gore u okviru dvije sportske župe.

 

Rođen je 24. jula 1916. godine, u Danilovgradu. Jedan je od one generacije nezaboravnih igrača SK Zmaj (osnovan 1929. godine), koju su većinom činili dječaci, koji su samo nekolike godine kasnije igrali prvenstvene utakmice protiv tada mnogo boljih ekipa Budućnosti, Lovćena, Balšića, Hercegovca, Crnogorca, Njegoša i drugih. Rado se sjećao i prvih prijateljskih utakmica i gostovanja, posebno Dečiću u Tuzima, dočeka i prijateljstva ta dva kluba…

 

Prve fudbalske korake napravio je na igralištu Zmaja ispod Glavice, kraj Danilovgrada, a za prvi tim ”crvenih Zmajeva” odigrao je skoro sve utakmice do početka Drugog svjetskog rata. Fudbal je igrao u najboljoj generaciji Zmaja, koja je nastupala u takmičenju koje se tada odvijalo pod okriljem Zetske sportske župe. Igrao je u odbrani na mjestu halfa – spojke, bio je jedan od najboljih igrača i dugogodišnji kapiten generacije, a svojim ponašanjem i zalaganjem na terenu bio je za primjer svima.

 

Ta sjajna generacija fudbalera već davno se preselila u vječnost. Godinama je čika Mišo bio poslednji ispisnik, koji se uvjek, iako u poodmaklim godinama, rado sjećao imena one izuzetne ekipe koja je u Danilovgradu, u prvenstvenom meču savladala tada voma jaku Budućnost, sa 4:2, na čijem je golu tada bio čuveni Musaja Čelibidžić. To su bili: Andro Lukić, Ilija – Bećo Radulović, Halid Krnić, Radovan – Mišo Ivanović, Bogdan Velašević, Jovan – Lola Vujošević, Rajko Pavićević, Vojo – Zrno Grgurović, Halit Selhanović, Cvetko – Beta Zlatičanin i Marko Kaluđerović.

 

Čika Mišo je po mnogo čemu bio izuzetan čovjek. Godinama je važio za najboljeg poznavaoca društveniih, sportskih i kulturnih prilika na području Danilovgrada. Nosilac je ordena Svetog Save, a dobitnik je više priznanja, među kojima i plakete Zaslužni sportski radnik Danilovgrada.

 

Z.G.