Martovska trening regata u Tivtu za najbolje crnogorske jedriličare

0
353

U Tivtu je ovog vikenda održana “Martovska trening regata”. Na regati su učestvovali najbolji jedriličari Crne Gore u klasama Laser i Optimist.

Uslovi za jedrenje su bili izuzetni. Sunčano vrijeme i jugozapadni vjetar jačine 10 do 12 čvorova, omogućili su jedriličarima idealne uslove za takmičenje. Regata je specifična po tome što su jedriličari pored rezultatskog izazova na moru, imali i teoretski dio, tokom kojeg su jedriličari i treneri razmijenjivali iskustva, ukazivali na dobre momente, ali i slabosti u pokazanom na regatnom polju.

Trening regata u Tivtu je organizovana u cilju unaprijeđenja jedrenja u Crnoj Gori, a ideja je da se organizuje u svakom slobodnom terminu, kako bi jeriličari sticali iskustvo, kako bi imali više takmičenja, kako bi napredovali iz dana u dan.

Akciju je podržao i dao pun doprinos, Milivoj Dukić, momak koji je dva puta branio ugled Crne Gore na Olimpijskim igrama u Londonu i Riju. Tokom vikenda, nakon pet odjedrenih regata u olimpijskoj klasi Laser Standard, pomenuti Dukić koji je jedrio samo dvije regate, u obje osvojio prvo mjesto, a mladim i talentovanim momcima podijelio ogroman broj savjeta i tajni iz svijeta jedrenja.

Zlatnu medalju je osvojio izuzetno talentovani Ilija Marković član Jedriličarkog kluba Delfin kojem stručnjaci prognoziraju sjajnu karijeru. Srebrna medalja je pripala Luki Ognjanoviću iz kotorskog kluba Lahor. Milivoj Dukić koji se bori za plasman na treće uzastopne Olimpijske igre i Ilija Marković su zajedno učestvovali na Svjetskom šampionatu u danskom Orhusu.

U klasi Laser 4.7 pobjedničko postolje je bilo rezervisano za jedriličara iz JK Delfin. Prvi je bio Nikola Golubović, drugi Danilo Jončić, a treći Stefan Anđelić.

U klasi Optimist, koja je osnova i baza, u kojoj su počeli svi evropski i svjetski priznati i poznati jedriličari, u generalnom plasmanu prvi je bio višestruki šampion Crne Gore Pavle Musić. Srebro je pripalo Viktoru Lesjaku, a bronzana medalja Petru Klakoru.

Viktor Lesjak je bio prvi u konkurenciji do 12 godina, Petar Klakor drugi, a Andrija Marković treći. Svi pomenuti jedriličari su članovi tivatskog kluba Delfin.

U konkurenciji djevojčica prvo mjesto je osvojila  Romina Racković, drugo Nina Strahinja, obje iz Jedriličarskog kluba Lahor iz Kotora, a treća je bila Tea Čelanović iz Jedriličarskog kluba Delfin.

Regata koja je organizovana u Tivtu je ostavila sjajan utisak, ne samo zbog idealnih uslova i velike borbe ne regatnom polju, nego zbog toga što su jedriličari iz Crne Gore ujedinili snage u cilju da postanu brend, da se pozicioniraju na evropskoj i svjetskoj mapi, prestižnog i napornog sporta, kakvo je jedrenje.

Bez ikakve dileme se može reći da je Crna Gora na dobrom putu i da sigurnim koracima ide naprijed. Iz dana u dan.