Marija Vuković ima novog trenera – Atina naredna destinacija

0
205
Foto: COK

Novi trener, nova sredina, novi početak – Marija Vuković otputovala je prije nekoliko dana za Atinu, gdje će biti u specijalizovanom kampu za pripremu atletičara.

Crnogorska skakačica uvis, neposredno pred početak priprema za zimsku sezonu raskinula je saradnju sa dosadašnjim trenerom, pa je nakon kratkog boravka u Crnoj Gori umjesto u Švedsku, otputovala Grčku.

– Poslije naporne sezone i priličnog broja takmičenja imala sam nekoliko dana odmora, koji je poslužio da se i definitivno dogovore detalji oko mog nastavka karijere. Treniraću u Atini i mislim da je to dobro za mene, jer u tom kampu ima još skakača uvis, što znači da ću imati prave uslove za rad – kazala je za Arenu Marija Vuković.

Crnogorska rekorderka, čiji je lični rekord 195 cm, nakon dugog niza godina 2017. otišla je iz Novog Sada u Luksemburg, zatim je uslijedio kratak period boravka u Švedskoj, a sada će Grčka za Mariju biti praktično novi početak.

– Poslije Cetinja i Bara, Novi Sad je za mene bio praktično druga kuća. Nakon Luksemburga i Švedske, sada slijedi Grčka i mislim da ću se odlično snaći – dodala je Vuković.

Novi sistem

Marija Vuković u Atini će raditi pod nadzorom trenera Sjoane Siomu.

Prvi put u karijeri imaću ženskog trenera. Ekipa je korektna, trener je zaista super, tako da sam veoma zadovoljna. Osjećam se prijatno, kao da sam ovdje odavno. Sada već pokušavam i da naučim malog grčkog jezika i onda će tek biti sve super – kroz osmijeh je istakla Vuković.

Članica AK Lovćen imala je zapaženu sezonu – u Istanbulu na prvenstvu Balkana postavila je novi dvoranski rekord Crne Gore (192 cm), a na dvoranskom prvenstvu Evrope ostala je bez finala samo zbog većeg broja pokušaja (osvojila 13. mjesto). Još sredinom jula Marija Vuković ispunila je normu za Svjetsko prvenstvo, kada je u njemačkom gradu Buhlu, preskočila 194 centimetra i osigurala vizu za šampionat svijeta. Juniorska šampionka svijeta iz 2010. godine, tako je potvrdila konstantnost, s obzirom na to da nijedan atletičar nema toliko učešća na velikim takmičenjima, kao takmičarka Lovćena. Marija je nakon 2011. i 2017. ponovo bila na Svjetskom prvenstvu.

Bila je to naporna i izazovna godina, ali sada se okrećem onome što slijedi. Želim da svaki dan iskoristim maksimalno – kazala je Marija i objasnila da se na mnogim detaljima stavlja akcenat.

Radi se zaista naporno. Akcenat je čak i na nekim sitnim vježbama i jačanju, a za nedjelju-dvije počinjemo sa skokovima – objasnila je Vuković.

Dobra grupa

Prvih dana 2020. godine kreće dvoranska sezona, gdje će Marija imati priliku da pokaže svoje kvalitete.

U grupi ima jedna djevojka koja je na istom nivou kao i ja, ima lični rekord 194 centimetra. Tu su još dvije mlađe djevojke koje skaču uvis i njih troje koji trče prepone. Atmosfera je zaista dobra, a nadam se da će sve ići kako treba i da će i rezultati doći – dodala je Vuković, koja je na kraju iskoristila priliku da se zahvali ASCG i COK-u.

Zahvaljujem se Atletskom savezu koji me podržava u mojim odlukama i promjenama, kao i Crnogorskom olimpijskom komitetu, koji je uvijek tu spreman da pomogne. Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje – podvukla je Vuković