Lučesku: Očekujem spektakl

0
340
Foto: cdm

Mirčea Lučesku je 21. marta 1990. godine vodio Dinamo iz Bukurešta u tadašnjem Titogradu u revanš meču četvrtfinala Kupa pobjednika kupova protiv Partizana.

Iskusni stručnjak sjetio se te utakmice, krcatih tribina, vatrene atmosfere, navijanja, ali ne i da se igralo baš ovdje pod Goricom.

“Da, da, 2:0 za nas (prim. aut. u Bukureštu je bilo 2:1 za Dinamo), strijelci su bili Lupesku i Radočuju, otišli smo u polufinale, ali zar smo igrali protiv Budućnosti”, pitao se Lučesku, da bi na opasku novinara Nebojše Šofranca sa RTCG da je u pitanju Partizan, povezao stvari da su crno-bijeli zbog kazne bili domaćini u Titogradu.

Nakon 28 godina na istom stadionu Lučesku će dirigovati igrom reprezentacije Turske u duelu sa Crnom Gorom.

“Došli smo da nastavimo proces stvaranja reprezentacije i pokušamo da napravimo prepoznatljiv sistem igre”, jasan je vremešni Rumun.

Na konfuznoj pres konferenciji, kojom su dominirali turski novinari (njih više od 30-ak) čuo se miks nekoliko jezika – francuskog na kojem je pričao Lučesku (čudno, jer baš u Francuskoj nikada nije radio), turskog, engleskog i našeg. U krajnjem nakon tri ruke prevoda, vrlo malo kvalitetnog materijala. I konkretnog kada je u pitanju večerašnji duel.

“Crna Gora je dobra ekipa, koja do sada nije iskoristila svoj potencijal. Mladi su, fizički i tehnički jaki, iznad neke srednje vrijednosti svjetskih selekcija. U naredne dvije godine očekujem njihov bum”, istakao je nekadašnji selektor Rumunije, te trener Dinama i Rapida iz Bukurešta, Pize, Redane, Breše, Intera, Galatasaraja, Bešiktaša, Zenita i Šahtjora.

Sedamdesetdvogodišnji stručnjak, rođen u Bukureštu, ističe da dobro poznaje tim koji vodi Ljubiša Tumbaković.

“Vrlo dobro znam sve igrače Crne Gore i izuzetno ih cijenim. Izvjesno je i da će oba tima biti izmijenjena u odnosu na prethodne mečeve, ali sam siguran da to neće pokvariti ritam utakmice. Očekujem spektakl večeras”, poruka je Lučeskua.

Imena Savića, Marušića, Vukčevića… na jednoj strani, te Čalhanoglua, Unala, Tosuna, Undera i družine na drugoj, garancija su spektakla.