Liga nacija: Crna Gora u C grupi, sa Srbijom, Slovenijom, Škotskom…

0
378

Takmičenje u Ligi nacija, pod okriljem Evropske fudbalske unije (Uefa), počinje u septembru naredne godine, a prema trenutnom rangiranju, Crna Gora bi igrala u Ligi C.

Liga nacija igraće se umjesto prijateljskih utakmica reprezentacija i sastoji se od četiri lige, A, B, C i D.

Ekipe će igrati u terminima za mečeve nacionalnih selekcija, uporedo sa mečevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u septembru, oktobru i novembru 2018.

U takmičenju će učestovati svih 55 članica Uefe, koje će biti raspoređene prema koeficijentu po završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Rezultati baraža za Mundijal neće biti uračunati.

U Ligama A i B takmičiće se po 12 reprezentacija, u četiri grupe po tri ekipe.

U Ligi C igraće 15 ekipa, jedna grupa od tri i tri grupe od po četiri tima, a u Ligi D će 16 reprezentacija biti podijeljene u četiri grupe.

Pobjednici grupa će izboriti plasman u jače, a posljednjepsirane ekipe će ispasti u niže lige.

Pobjednici liga izboriće plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

U junu 2019. godine igraće se “fajnl for”, a u martu 2020. godine na programu je plej-of u kome će učestvovati 16 reprezentacija.

Liga nacija neće mnogo promijeniti sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Po dvije najboljeplasirane ekipe iz 10 kvalifikacionih grupa plasiraće se na prvenstvo, a ostalih četiri kroz plej-of Lige nacija.

Ako plej-of izbori ekipa koja je kroz redovne kvalifikacije prošla na Evropsko prvenstvo, na njeno mesto u plej-ofu dolazi prva sljedeća iz lige.

Prema trenutnom rangiranju u Ligi A učestvovale bi aktuelni svjetski prvak Njemačka, evropski šampion Portugal, zatim Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

U Ligi B takmičile bi se Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Irska, Danska i Mađarska.

U Ligi C igrale bi Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

U Ligi D takmičile bi se Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Letonija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Šanse da se sastav grupa promijeni u posljednja dva kola veoma su male.

Moguće da Mađarska može da siđe stepenicu niže – iz B u C rang, a da Slovenija zauzme njeno mjesto.

Teorijski, i Crna Gora bi mogla da se nađe u drugoj kvalitetnoj grupi, maksimalnim učinkom protiv Danske i Poljske…