Legende crnogorskog rukometa odale počast Mišku Popoviću

0
780
Foto: Novak Abramović

Reperezentativci „Lovćena“ trijumfovali su protiv kadeta i juniora „Lovćena“ u revijalnoj utakmici rezultatom 26:23 (13:9).

Utakmicom koja je priređena u čast crnogorskog trenera Miška Popovića završen je prvi Promo rukometni kamp koji se minula tri dana održao na Cetinju.

Reprezentativce „Lovćena“ sa klupe je pedvodio Veselin Vujović, dok je strateg suparničkog tima bio Pero Milošević.

Publika u dvorani Sporstskog centra bila je u prilici da prisustvuje odličnoj rukometnoj predstavi koju su priredili bivši i sadašnji reprezentativci, kao i njihovi budući nasljednici. Na sjajne rukometne poteze podsjetili su mnogobrojni asovi crnogorskog rukometa, a sa druge strane, dobar otpor i raskošni talenat prikazali su i mladi rukometaši crnogorskog osvajača „duple krune“.

Nakon utakmice sagovornici Radija Cetinje bili su Veselin Vujović, Miško Popović, Vasko Ćeranić i Mladen Rakčević.

Najbolji igrač svih vremena Veselin Vujović, kazao je da je ovaj kamp bio prava stvar, i da je sa velikom radošću prihvatio poziv.

Doći na svoje rodno Cetinje zbog ovakve akcije predstavlja prvo obevezu, a zatim i veliku čast, i to ne samo meni već i svim igračima. Mogu slobodno reći da ovoliki broj igrača na jednom mjestu znači samo jedno, a to je – da su rukometaši najjači cetinjski brend. Najveći broj igrača koji je ponikao ovdje igraju u inostranstvu. Ovo je bila odlična akcija, čiji je povod bio Miško Popović, koji je tvorac svih ovih generacija. Svi smo mu zahvalni od srca, i ovo je najmanje što smo mogli da napravimo za njega. Nadam se da je ovo prvi korak, da ćemo upotpuniti ovu ideju, i da ćemo i naredne godine napraviti nešto za naš „Lovćen“. Dva treneniga sam imao tokom ovih dana sa djecom, i čini mi se da su mnogo bolji na utakmici nego na treninzima, ali imaju svakako još mnogo da rade i dosta toga da nauče. Karakteriše i ogromna volja, pa vjerujem da će uskoro neki od njih nositi dres reprezentacije – kaže Vujović.

Vuja nije navikao na poraze, zato je i u ovoj utakmici želio pobjedu svojih izabranika.

Nije bilo nikakavog opuštanja, iako je ovo revijalna utakmica. Bilo je čak i malo nervoze kada je došlo do izjednačenja. Ja ne volim da gubim, bez obzira što na mlađe svijet ostaje, i možda su mlađi mogli da dobiju, ali daleko od toga da smo htjeli da ih pustimo, tako da smo ipak mi zasluženo pobijedili – dodaje je on.

Pionir crnogorskog rukometa i čovjek u čiju je čast priređen ovaj rukometni spektakl Miško Popović nije mogao da sakrije uzbuđenje.

Bio sam iznenađen, naročito jer mi do samog kraja nijesu otkrili čitavo iznenađenje koje mi pripremaju. Sve dane kampa sam proveo na tribinama, pratio rad i oduševljen sam svim onim što su prikazali, i koliko su djeca bila motivisana da uče od čuvenih trenera i igrača. Međutim, ovaj današnji događaj je kruna moje karijere, i mislim da je rijetko ko ovo doživio, ne samo od igrača nego i od cetinjske publike. Sve ove mlade igrače vrlo dobro poznajem, i šteta je samo što „Lovćen“ nije bolje organizovan, što nema veću finansijsku podršku, jer kadrova i talenata za rad ima puno. Rukomet je sport Crne Gore, naši vaterpolisti su ostvarili odlične rezultate ali to je opet rukomet u vodi. Smatram da bi savez trebalo da stvori što bolje uslove u svim klubovima, i tada bi smo imali još više talenata. Ovako, naša djeca od 15-16 godina su prinuđuna da rano odlaze u inostranstvo kako bi mogli da igraju i sebi nađu put u životu – kazao je Popović.

Rame uz rame sa Popvićem dugi niz godina radio je i Vasko Ćeranić,koji je izrazio želju da se ovakvo druženje nastavi i naredne godine i to sa djecom iz čitave Crne Gore.

Ovo je zaista izvanredan osjećaj, jer se na Cetinju nakon dosta vremena okupio ovoliki broj domaćih igrača. Nadam se da će ovaj kamp zaživjeti i da će postati tradicionalan. Mislim da ne treba ići na kampove sa strane, jer u našoj zemlji imamo velike stručnjake i crnogorskih starijih igrača, koji mogu da rade sa djecom koja bi mogla da ostanu ovdje i duže, a ne samo tri dana – dodao je on.

Jedan od organizatora prvog Promo kampa Mladen Rakčević izrazio je zadovoljstvo što je cetinjska publika došla u velikom broju da podrži ovakvu sportsku manifestaciju.

Presrećan sam što je dvorana bila ispunjena kao nekada. Povod je bio fenomenalan – to su čiko Miško i Vasko. Mislim da smo im se ovim danas zahvalili na svemu onome što su uradili za nas, za grad, za državu i crnogorski rukomet uopšte. Sama istorija RK „Lovćen“ je fascinantna, pa se nadam da će svi relevantni subjekti prepoznati značaj i uložiti određenu sumu novca kako bi se krenulo od nule, zato što moramo priznati da domaća liga nije na nivou , i da trenutno nažalost nije prepoznatljiva u Evropi , ali nikad nije kasno. Ovo je bila odlična ideja da se krene. Zahvalio bih se cetinjskoj publici što je došla u ovolikom broju. Nije mi lako dok ovo govorim zbog emocije koju nosim u sebi, jer dugo nijesam igrao pred mojom publikom. Nadam se, da se opet družimo naredne godine kada ćemo proslaviti jubilarni 70. rođendan „Lovćena“ i 20 godina od prve titule – zaključio je Rakčević.