Kristina Rakočević: Zdrava sam i spremna za novo poglavlje u karijeri

0
413

Najbolja crnogorska atletičarka Kristina Rakočević obavila je jednomjesečne pripreme za početak nove atletske sezone u južnoafričkom Stelenbošu. Nekadašnja svjetska juniorska prvakinja se sa priprema iz Južne Afrike vratila u bazu u Stokholmu, u kojem trenira od jula prošle godine.

– Smatram da sam odlično pripremljena za start sezone i da ću odlično ući u takmičarsku 2019. godinu. Zdrava sam i spremna za novo poglavlje u mojoj sportskoj karijeri. Za to ogromnu zahvalnost dugujem Atletskom savezu Crne Gore koji mi je omogućio pripreme u Južnoj Africi, kao i pomoć oko odlaska u Švedsku. Sa ASCG i trenerom Vladirmirom Petrovićem fokus u ovoj sezoni smo stavili na Evropsko prvenstvo za mlađe seniore, koje se u julu održava u Švedskoj, a biće mi velika čast da branim boje naše zemlje na Igrama malih zemalja koje se prvi put organizuju u Crnoj Gori. Uz to, pokušaću da ispunim normu za Svjetsko seniorsko prvenstvo u Dohi – kazala je 20-godišnja Kristina Rakočević, koja je zvjezdane visine u mlađim kategorijama dostigla u mojkovačkoj Tari.

Ona je 2016. godine u poljskom Bidgošću osvojila naslov prvakinja svijeta do 20 godina, a iste godine u Splitu je u svojoj disciplini – bacanju diska, postavila svoj najbolji rezultat 58,30 metara.

– Poslije svih dobrih rezultata, svjetske i mnogih drugih titula, stagnirala sam dvije godine, što je za mene kao mladu i ambicioznu osobu bilo predugo i nezamislivo. Pad je uslijedio nakon prelaska u Podgoricu, gdje sam pokušala da studiram i treniram. Podgorica, međutim, nema atletski stadion i potrebne uslove i nije išlo kako treba i kako sam željela. Zbog toga, na moju žalost, nastavak karijere u Crnoj Gori nije bila opcija. Od jula prošle godine počela sam saradnju sa trenerom Petrovićem i odlučila da svoju sportsku karijeru gradim u Švedskoj. Za sada to ide odlično, uslovi za rad su fantastični. Radi se na novim i najsavremenijim spravama i opremi, kakvu prije nisam mogla ni da zamislim. Hale, sprave, teretane, sve je savršeno i treniram dva puta dnevno tokom šest dana u sedmici – objasnila je Kristina Rakočević.

Kristina je, uz disk, rekorderka Crne Gore i u bacanju kugle, a u toj disciplini na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kolumbijskom Kaliju bila je bronzana 2015. godine.

– Disk mi je primarna disciplina, ali ću u prvom dijelu sezone nastupati u obje. Bacaću i kuglu, makar do Svjetskog prvenstva za mlađe seniore. Neka za početak bude iz zadovoljstva, kasnije ćemo vidjeti – zaključila je najbolja crnogorska atletičarka.