Kristina Rakočević usavršavanje nastavlja u Švedskoj: Velika promjena za mene

0
624

Kristina Rakočević za 17 dana slavi 20 rođendan, a proslaviće ga u Švedskoj.

Nekadašnja juniorska prvakinja svijeta u bacanju diska odlučila je, konačno, da napravi iskorak u karijeri i da sportsko usavršavanje nastavi u inostranstvu.

Kristina ide u Skandinaviju na poziv trenera Vlada Petrovića.

„On je Crnogorac, a 12 godina živi i radi u Švedskoj. Jasno je da tamo imam mnogo bolje uslove, dopalo mi se sve što mi je predočio“, kazala je Kristina za Vijesti.

Prvi dio boravka u Stokholmu biće posvećen pripremnom ciklusu za Evropsko prvenstvo, koje se održava od 7. do 12. avgusta u Berlinu.

„Nakon toga ćemo da vidimo šta dalje, a nadam se da ću ostati“, kaže 19-godišnja Kolašinka.

Rakočević je prije nepune dvije godine na Svjetskom juniorskom prvenstvu (U20) osvojila zlatnu medalju u disku, prethodno je u omladinskoj konkurenciji (U18) bila vicešampionka svijeta u istoj disciplini, ali je prelazak u seniorsku konkurenciju bio „bolan“.

Njeni rezultati (58,30 u Splitu 2016. godine, 55,11 u italijanskom Jesolu prije 15-ak dana) i njen napredak nisu na nivou potencijala koji ima, tako da je odlazak tamo gdje je atletika sistem i gdje su uslovi za trening, te sve što prati vrhunski individualni sport, neuporedivo bolji nego u Crnoj Gori, logičan izbor.

Pitanje je samo, zašto se i ranije nije odlučila za takav korak, a imala je pozive iz Amerike…

„U SAD nisam željela da idem, jer mi se ne sviđa njihov sistem rada. Oni žele da izvuku iz takmičara sve što ima, a ako nisi ono što oni traže, nemaju strpljenja da pomognu. U Americi nemaš svog trenera i klub, sve je podređeno koledžu, a kasnije je sve neizvjesno. Nisam, iskreno, ni bila psihički spremna za odvajanje od porodice. Sada je došao taj trenutak“, iskrena je Kristina.

Ona napominje da je dobro što u proteklom periodu nije nazadovala, već je ostala na približno istom nivou.

„Srećom, nisam počela da padam, na vrijeme sam odlučila da napravim promjenu. Bilo bi šteta da ne pokušam“.

Velika obećanja neće da daje…

„Biće to velika promjena za mene. Važno je da se uklopim u novi sistem, da budem psihički spremna, a onda nema razloga da ne krenem naprijed i da počnem da napredujem. Spremna sam da radim naporno, to je najbitnije“, zaključila je Kristina.