Kapisoda: Ne smijemo da gubimo bisere

0
474

Crna Gora ima talentovanu generaciju, među najtalentovanijim u Evropi i za budućnost muškog rukometa ne treba brinuti, smatra direktor muških selekcija Rukometnog saveza Petar Kapisoda.

Ono je naglasio da je prioritet Rukometnog saveza juniorska selekcija, koju od 9. do 11. januara očekuje kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo.

Legendarni rukometaš podsjetio je da će Crna Gora igrati na turniru u Đakovici, sa selekcijom Kosova, Bjelorusije i Švajcarske, kao i da će samo prvoplasirana izboriti nastup na šampionatu koji će od 19. jula do 2. avgusta biti odigran u Brazilu.

Nikada se do sada nijesu plasirali na šampionat. Smatram da, pošto su i četvorica seniorskih reprezentativaca u sastavu, imamo ozbiljnu juniorsku selekciju koja ne samo da bi morala da se plasira na SP, već da i u Brazilu ima ozbiljnu ulogu”, rekao je Kapisoda u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao da ga raduje što je svjesno sprovedena strategija podmlađivanja reprezentacije već na startu dala rezultate.

Bili smo spremni na rizik da nećemo biti u situaciji da imamo rezultat u prvoj godini, samo da bi istrpjeli te mlade momke, imajući u vidu da nam igrači u polju imaju prosjek od 23 godine. Međutim, imali smo instant rezultat i drago mi je što se koncept podmlađivanja reprezentacije pokazao ispravnim”, rekao je Kapisoda.

On smatra da crnogorska reprezentacija, ukoliko u nastavku kvalifikacija nastupi u istom sastavu i svi igrači budu zdravi, ima realne šanse da se kvalifikuje na prvenstvo Evrope.

Legendarno krilo Lovćena i crnogorske reprezentacije kazao je da je velika šteta što je Crna Gora izgubila nekoliko talentovanih juniora koji su odlučili da igraju za druge reprezentacije.

To je katastrofa jer imamo malu bazu, ne smijemo da dozvolimo da gubimo takve bisere. Ne znam čiji su to propusti bili i zašto se to dešavalo u proteklom periodu, ali to je nedopustivo”, rekao je Kapisoda.

On je kazao da ga raduje što će selektor Ljubomir Obradović od sjutra na raspolaganju imati oko 40 igrača, na zajedničkim pripremamam seniorske i juniorske selekcije.

To se do sada nije dešavalo. Selektor će imati 40 igrača, juniora i seniora, da radi sa njima i stekne uvid u njihove mogućnosti. Zvali smo i neke igrače za koje pretpostavljamo da će biti potencijalni reprezentativci. Imamo jednu od najperspektivnijih selekcija u Evropi, četiri beka po 20 godina i visine dva metra. To nikada nijesmo imali”, rekao je Kapisoda.

On je, komentarišući spekulacije oko angažovanja rukometaša iz regiona, kazao da su se ti pominjani igrači sami nudili.

Mi nijesmo nikoga zvali. Da li će u narednom periodu neko od njih, ukoliko bude potrebno, dobiti pasoš i biti pozivan, to ne znam. Ima tu kvalitetnih igrača, ali mi želimo da se baziramo na naše snage, na momke koji su odavde, naročito na one koji su voljni i željni da igraju za reprezentaciju na pravi način. Nijednog trenutka neću dozvoliti da se neko moli da igra za reprezentaciju. To ne dolazi u reprezentaciji”, rekao je Kapisoda.

On je kazao da ga brine stanje u klupskom rukometu u Crnoj Gori.

“Klubovi su malo stali, ali to nije samo slučaj sa nama. Mene iskreno i čude sjajni rezultati selekcija imajući u vidu baza iz koje crpimo kvalitet. Strašno je mala i slaba”, zaključio je Kapisoda.