Johanson: Uprkos svemu, vjerujem da možemo da ostvarimo cilj

0
406
Foto: REUTERS

Izabranice Pera Johansona su uspješno prebrodile prvu prepreku. Iako odbrana nije bila na željenom nivou, pobijeđena je Slovenija sa 36:32.

Staro je pravilo da je najteže dobiti utakmice u kojima su bodovi unaprijed upisani. Zatim su uslijedile borbe za slobodno se može reći plasman u polufinale. Crna Gora je za rivala imala Rusiju koja je olimpijski šampiona i Francusku koja je domaćin Evropskog prvenstva i aktuelni svjetski šampion. Jako je bilo važno stići do nekog boda koji bi se prenio u drugu fazu.

Protiv Rusije, Crna Gora je bila na pragu velikog uspjeha i jako blizu cilja. Igrale su popularne “lavice” u skladu sa nadimkom sve do same završnice, kada su sa tri početničke greške bukvalno poklonile pobjedu Rusiji – 24:23. Iako su naglašavale da nisu klonule duhom i da znaju kako treba igrati protiv Francuske, uslijedio je šok.

Prvo poluvrijeme je bilo pravi košmar za ljubitelje rukometa u Crnoj Gori. Djevojke koje vodi Per Johanson su djelovale nemoćno u odbani, bezidejno u napadu. Francuska je pobjegla na 7:1, na poluvremenu vodila sa 16:8. U nastavku, Crnogorke su priprijetile, smanjile su na 17:20, ali je Francuska ipak rutinski privela meč kraju – 25:20.

“Nije bilo realno da poslije onakve igre u prvom poluvremenu u kojem ništa nije funkcionisalo kako treba uradimo nešto više. Teško je objasniti šta se desilo u spomenutom periodu. Francuska jeste šampion planete, ima moćnu ekipu, ali mi smo djelovali kao da se prvi put vidimo na parketu. Znam da se dešava loš dan, ali da nam se dogodi onako loš dan u meču koji je bio od ogromnog značaja… Nevjerovatno”, rekao je selektor Crne Gore Per Johanson.

Crna Gora je izborila plasman u drugu fazu. U novoformiranoj grupi Rusija ima četiri, Srbija, Danska i Francuska po dva, a Crna Gora je bez bodova. Plasman u polufinale je trenutno miljama daleko.

“Nastavićemo da se borimo. Uz dužno poštovanje prema svim rivalima sa kojima ćemo igrati u drugoj fazi, vjerujem da možemo da ostvarimo maksimalan učinak. Ali, ni to neće biti dovoljno za plasman u polufinale, ako nas ne pogleda sreća i ako Rusija, odnosno Francuska ne uđu u loš ritam i ne dožive neki poraz u drugoj fazi. Međutim, ne smijemo da gledamo u tuđe dvorište. Moramo da se ujedinimo, da pokušamo da dobijemo sva tri duela koja slijede, pa da vidimo za šta je to dovoljno”naglasio je Per Johanson.

Prvi meč u drugoj fazi takmičenja Crna Gora igra u četvrtak protiv Švedske, selekcije koju je dva puta pobijedila u posljednjoj fazi priprema za šampionat Evrope.