Johanson: Odlučio sam da nemam klub, želim sa reprezentacijom na OI

0
309
FOTO: ALBERTO GARCIA DE BEJAR

Crnogorske rukometašice 19. novembra počeće pripreme za Evropsko prvenstvo.

Selektor Per Johanson kaže da je osnovni cilj borba za plasman od petog do osmog mjesta.

“Realno je da obezbijedimo mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. U vrlo smo teškoj grupi, sve selekcije znaju da će biti borba da se prođe dalje. Naravno uvijek sanjamo medalje, ali ne pričamo o tome. Ne idemo na prvenstvo da izgubimo, svi žele da pobijede. Objektivno je da se borimo za plasman od petog do osmog mjesta, ali ako se kockice slože možemo i bolje”, poručio je selektor.

Johanson je pozvao 16 rukometašica za šampionat kontinenta. Iznenađenja nema, 11 djevojaka je iz Budućnosti, a zbog povrede selektor nije mogao da računa na Bobanu Klikovac i Đurđinu Malović.

Povrede su mučile i Raičević, Katarinu Bulatović, međutim Johanson se nada da će biti maksimalno spremne. U Francuskoj je prva šansa da se izbori plasman na predolimpijski turnir.

“Odlučio sam da nemam klub ove sezone, tako da sam imao dosta vremena da upoznam, ne sve, ali većinu crnogorskih rukometašica. Razgovarao sam sa svim trenerima, da bih imao jasan uvid u perspektivu. Cilj je da se kvalifikujemo na Olimpijske igre u Tokiju i sve što radimo činimo da bi se kvalifikovali na igre, što je težak posao. To je naš veliki cilj”, ističe Johanson.

Lavice šampionat otvaraju mečomprotiv Slovenije 30. novembra. U grupi su još svjetski šampion Francuska i olimpijski prvak Rusija. Tri će selekcije u glavnu fazu gdje se najvjerovatnije priključuju Švedska i Danska.

Put je težak, a Johansona raduje sve bolja forma djevojaka iz Budućnosti, posebno golmanke Marine Rajčić.

“Marina je pokazala sjajnu formu, igra odlično za Budućnost i veoma sam srećan što imamo tako dobrog golmana. Jedna od igračica koje su se najbolje razvile u prethodnom periodu je Jelena Despotović. Igrala je dobro u Debrecinu, ima veliku ulogu tamo i punu podršku trenera i mislim da će biti sve važnija za reprezentaciju”, kazao je iskusni Šveđanin na klupi naše reprezentacije.

Rukometašice će samo četiri dana trenirati u Podgorici, a ostatak priprema odradiće u Švedskoj. Zakazana su dva susreta protiv Šveđanki i još nekoliko zajedničkih treninga. Domaćin naše grupe je Nansi.