Johanson odabrao 16 “Lavica” za Evropsko prvenstvo

0
1020

Dvadeset dva dana pred prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu, Per Johanson je odabrao tim koji će Crnu Goru predstavljati u Francuskoj.

Iznenađenja nema – pozvano je 16 igračica koje su bile i spisku za prijateljske mečeve sa Mađarskom krajem septembra.

Jedina razlika je što nema Đurđine Malović, koja ni tada nije igrala zbog povrede, a ni sada nije spremna. Nema ni povrijeđene Bobane Klikovac.

„Đina ima veoma tešku godinu. Bila je povrijeđena i tokom kvalifikacija, potom i pred Mediteranske igre, a zbog toga je preskočila i utakmice sa Mađarskom. Nije igrala ni posljednja tri meča za Ferencvaroš u Ligi šampiona. Tužan sam zbog nje, ali nije u formi“, rekao je Johanson.

Švedski stručnjak je za pres konferenciju u prostorijama RSCG pripremio prezentaciju, na kojoj su bili ispisani ciljevi.

Kao glavni su izdvojeni prolazak u glavnu fazu šampionata Starog kontinenta i odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Tako je predstavio i ekipu koja će nastupiti u Francuskoj, a za svaku igračicu je obrazložio zašto je pozvana. Argumentima se ne može zamjeriti, jer je na spisku 16 najboljih rukometašica Crne Gore.

Na rezervnoj listi su mlade igračice Budućnosti, koje bi mogle da odu na šampionat samo ako se neka od iskusnijih povrijedi.

„Ivana Godeč i Nikolina Vukčević još nisu nivo Tatjane Brnović i Eme Ramusović, koje su imale problema sa povredama koljena. Od bekova teško ko može da uđe na spisak, a Branka Konatar je rješenje za budućnost na krilu, ali je trenutno iza Majde Mehmedović, Itane Grbić i Ivone Pavićević“.

Crna Gora će igrati u grupi B u Nansiju sa Slovenijom (30. novembra), Rusijom (2. decembra) i Francuskom (4. decembra).

„U veoma smo teškoj grupi i prvi cilj je da je preživimo. Ako u glavnu fazu prenesemo bar dva boda, bićemo blizu i polufinala. Sanjamo medalju, ali ne govorimo o tome“.

Utakmica sa Slovenijom je trenutno najvažnija.

„Slovenija je bila jedno od najvećih iznenađenja Svjetskog prvenstva. Jedina je pobijedila Francusku, dugo vodila protiv Rumunije, ali je u osmini finala ubjedljivo izgubila od Švedske, koju je godinu ranije savladala na njenom terenu na Evropskom prvenstvu. To je izuzetno opasan rival“, upozorio je Johanson.

„Lavice“ će se okupiti 19. novembra u Podgorici, a tri dana kasnije putuju u Švedsku.

Sa selekcijom zemlje iz koje je njihov selektor će igrati 23. i 25. novembra, a od 28. će biti u Nansiju, gdje posljednjeg dana pretposljednjeg mjeseca u godini počinju pohod na treću medalju u istoriji…

Spisak – golmanke

Marina Rajčić (Budućnost)

Ljubica Nenezić (Kastamonu, Turska)

Krila

Majda Mehmedović (ĆSM Bukurešt, Rumunija)

Itana Grbić (Budućnost)

Ivona Pavićević (Budućnost)

Jovanka Radičević (ĆSM Bukurešt)

Dijana Ujkić (Budućnost)

Pivotkinje

Tatjana Brnović (Budućnost)

Ema Ramusović (Budućnost)

Bekovi

Đurđina Jauković (Budućnost)

Jelena Despotović (Debrecin, Mađarska)

Milena Raičević (Budućnost)

Anđela Bulatović (Budućnost)

Katarina Bulatović (Budućnost)

Sanja Premović (Budućnost)

Andrea Klikovac (Kišvardai, Mađarska)