Jelena Škerović: Imale smo sreće na žrijebu, cilj da prođemo grupu

0
574

Košarkašice Crne Gore na prvenstvu Evrope u Češkoj, koje se igra od 16. do 25. juna naredne godine, igraće u grupi D zajedno sa Rusijom, Belgijom i Letonijom.

To je epilog sinoćnjeg žrijeba, koji je obavljen u Pragu, a koji se može smatrati povoljnim za ,,crvene“, jer su dobile rivale po mjeri. Iz prvog šešira Crna Gora izbjegla je dvije najjače selekcije Francusku i Španiju, a iz trećeg domaćina Češku.

– Rusiju iz prvog, inače trostrukog šampiona Evrope, Letoniju iz trećeg, koja je na prethodnom prvenstvu osvojila 13. mjesto, a u kvalifikacijama je bila drugoplasirana u grupi A, sa učinkom 3-1. Iz šešira u kojem su bile selekcije sa najslabijim koeficijentom za rivala smo dobili Belgiju, koja je bila 21. na prošloj kontinentalnoj smotri, ali je u kvalifikacijama bila najprijatnije iznenađenje, osvojivši prvo mjesto u grupi G, eliminisavši čak i selekciju Poljske.

Naša reprezentacija će na startu, 16. juna igrati protiv Belgije, dan kasnije protivnik će biti Letonija, a nakon slobodnog dana, 19. juna snage će odmjeriti protiv Rusije.

Prvi utisak je da smo imali sreće. Čini mi se da smo u odnosnu na prethodne šampionate dobile možda najlakšu grupu, ali svakako da moramo biti oprezne. Svjesne smo da moramo ići korak po korak. Smatram da je najteži rival Rusija, ne samo zbog tradicije, već zbog činjenice što se radi o reprezentaciji koja je nakon smjene generacije napravila već kontinuitet dobrih rezultata i iz godine u godinu djeluju sve bolje. Sa druge strane, Belgija bi trebala da bude najlakši rival, ali smatram da to neće biti baš lagan posao, jer se radi o veoma neugodnoj selekciji, što znači da moramo biti oprezne– jasna je Jelena Škerović, kapitenka Crne Gore.

Direktan plasman u četvrtifinale obezbijediće pobjednici grupa, a za preostala četiri mjesta razigravaće drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije po sistemu A2 B3, A3 B2, C2 D3 i C3 D2. To znači da će naša reprezentacija ukršta sa grupom C u kojoj su šampion i vicešampion Evrope (Srbija i Francuska), te Grčka i Slovenija.

Prvi i osnovni cilj svakako je da prođemo grupu, kako bi ostale u igri za visok plasman. Ukrštamo se sa možda najtežom grupom, tako da ćemo imati pakleno težak posao na putu ka završnici. Ali, za nekoliko nas starijih igračica ovo prvenstvo biće oproštaj od reprezentacije, pa ćemo dati sve od sebe da napravimo što bolji rezultat, jasna je plejmejkerka poljske Gdinje, koja je na prethodnom šampionatu Evrope u Mađarskoj i Rumuniji bila najuspješnija igračica po broju asistencija.