Jelena Dubljević: Momci nisu rekli posljednju riječ na Eurobasketu

0
275

Košarkaška reprezentacija ostvarila je istorijski uspjeh kada je Crna Gora u pitanju. Prvi put, posle dva neuspješna pokušaja, uspjela je da stigne do osmine finala. Mnogi će sada osporavati ovaj uspjeh i postavljati pitanje da li zaslužuje epitet istorijskog, ali je tako.

Kada uradite nešto što niko nije prije vas onda je to istorija.

Crna Gora još uvek nije rekla posljednju riječ na šampionatu. Ostao je još jedan duel u grupi sa Rumunijom danas sa početkom u 20 časova i 45 minuta.

„Momci su ostvarili sjajan rezultat i od srca im čestitam na uspjehu. Čudan smo narod, ali dobro. Takvi smo vjekovima, pa je nemoguće da se sada mjenjamo. Posle poraza od Španije, odmah smo osuli drvlje i kamenje po pulenima Bogdana Tanjevića. Zaboravili smo na dva ljeta žestokog rada u kome su momci nastojali da stignu do Evropskog prvenstva a zatim i do osmine finala“, rekla je za Sport Klub Jelena Dubljević najbolja košarkašica Crne Gore i nastavila:

„Međutim, pokazali su da se rad isplati i od kakvog su materijala satkani. Zahvaljujući pozitivnoj hemiji u timu, sjajnoj atmosferi, podigli su su posle nokauta, uzvratili udarac i pobjedama nad Mađarskom i Češkom osigurali plasman među 16 najboljih u Evropi. Radi se o mladoj generaciji. Samo nekoliko igrača je imalo priliku da osjeti igranje na vrhunskom nivou i zbog toga je mjesto u osmini finala ogroman uspjeh. Svaka čast momci, još jednom”.

Rival u osmini finala se za sada još ne zna. Ono što je izvjesno biće to Rusija, Srbija, Turska ili Letonija.

„Bez obzira na ime rivala Crnu Goru očekuje težak posao. Rekla sam da je plasman u osminu finala ogroman uspjeh i od srca čestitala momcima na tome. Međutim, uvjerena sam da nisu rekli posljednju reč na Evropskom prvenstvu, naprotiv. Imaju pozitvnu hemiju, timski duh se oseća u vazduhu. U meč ulaze bez ikakvog imperativa. Nemaju šta da izgube a mogu da dobiju mnogo. Pored toga odlučni su u namjeri da se bore do poslednjih atoma snage, motivisani su do neba, gladni uspjeha. Svi preduslovi za dobar meč su tu. Uz to, evidentno je da formu polako podižu iz meča u meč, nadam se da će izgledati vrunski na terenu u osmini finala“, naglasila je Jelena Dubljević za Sport Klub.

Jelena Dubljević, najbolja košarkašica Crne Gore je učešće reprezentacije na šampionatu Evrope za dame pratila pored malog ekrana zbog teške povrede stopala. Crna Gora je ispala u grupnoj fazi. Bliži se početak kvalifikacija za novo Evropsko prvenstvo koje se igra u Srbiji i Letoniji. Crna Gora je u grupi sa Islandom, Bosnom i Hercegovinom, Slovačkom. Dvije reprezentacije će izboriti plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Prvu utakmicu Crna Gora igra protiv Islanda 11. novembra. Za sada još uvjek nije poznato da li će čelnici Saveza ponuditi nastavak saradnje selektoru Roberu Inigesu.

„Ja bih volejla da se to desi. Voljela bih da dobijemo još jednu priliku. Voljela bih da ova generacija izbori plasman na Evropsko prvensto i da u Beogradu gdje se igra završnica stigne do medalje. Ako u tome ne uspijemo, evo obećavam da više nikada neću pričati o medalji. Ali, ja toliko vjerujem da imamo kvalitet i da imamo potencijal da uradimo nešto veliko“, rekla je Jelena Dubljević novi kapiten reprezentacije posle penzionisanja Jelene Škerović i nastavila:

“Oporavljam se. Noga je sve bolje i bolje. Nisam još uvjek 100 odsto spremna ali biću do početka sezone. Ne znam šta bi bilo na Evropskom prvenstvu da sam ja igrala, ali nema dana da se to ne zapitam. Taman kada sam počela da pomalo zaboravljam na sve, krenulo je Evropsko prvenstvo za košarkaše i pitanja su se ponovo vratila sama od sebe”.

Jelena Dubljević je tokom ljeta odlučila da ponovo obuče dres Galatasaraja,a može da se pohvali da je bila član Los Anđeles Sparksa ekipe koja je osvojila titulu u WNBA ligi.