Jedinstvo Bemax brani čast Crne Gore

0
638

Čast crnogorske klupske odbojke na evropskoj sceni iduće sezone braniće samo odbojkaši Jedinstvo Bemaxa!

Naime, samo su se Bjelopoljci, koji su u protekloj sezoni osvojili duplu krunu (prvi trofeji u klupskoj istoriji), u previđenom roku prijavili za Evropu, a igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Žrijeb za LŠ, ali i ostale evrokupove, je 14. juna u Luksemburgu, sjedištu Evropske odbojkaške konfederacije…

Interesantno, nakon 13 uzastopnih godina, Budvanska rivijera neće igrati na evrosceni. To, međutim, i nije veliko iznenađenje, s obzirom na finansijske i organizacione probleme kluba koji su kulminirali u protekloj sezoni u kojoj su Budvani izgubili oba domaća trofeja.

Uostalom, moguće je da Budvanska rivijera u tom obliku bude ugašena, a da se u metropoli crnogorskog turizma pojavi novi klub (spekuliše se da bi novi klub mogao da nosi nekadašnje ime – Avala), jer u Budvi i dalje ima više nego dovoljno zaljubljenika u ovaj sport da bi dozvolili da Budva nestane na odbojkaške mape Crne Gore.

Kod dama, dakle, šampion Luka Bar je odustala od nove evropske avanture, vjerovatno zbog toga jer je finansijski „iscijeđena“ prošlogodišnjim nastupom u kvalifikacijama za LŠ i CEV kupu (ukupno šest mečeva, tri gostovanja), a i očekuje se odlazak nekoliko igračica.

Jedno mjesto u Evropi je, svakako, veliki korak nazad, ali i realnost za crnogorsku odbojku, jer smo lani imali tri predstavnika (Budvanska rivijera, Luka Bar, Jedinstvo). Crna Gora je u nezavisnoj državi jednog predstavnika (Budvanska rivijera) na evrosceni imala još samo tri puta, u sezonama 2013/2014, 2014/2015 i 2015/2016.

Najviše predstavnika je crnogorska odbojka imala u sezonama 2007/2008 i 2008/2009 – pet, od čega četiri u muškoj (Budućnost, Budvanska rivijera i Studentski centar oba puta, te po jednom Sutjeska i Jedinstvo), a jedan u ženskoj (Luka Bar). Dobar odziv je bio i u sezoni 2009/2010 (Budvanska rivijera, Budućnost, Sutjeska, Luka Bar).

Pad je počeo od sezone 2010/2011, kada su samo Budvanska rivijera, odnosno Galeb kod žena igrali u Evropi. Prije šest sezona su to bili samo muški klubovi, Budvanska rivijera i Budućnost (kao što je bio slučaj u prvoj sezoni u nezavisnoj Crnoj Gori, 2006/2007), a prije pet Budvanska rivijera i Luka Bar, dok nije red došao samo na Budvane, sve do prošle sezone…