Ivović: Teško da smo i mentalno i fizički spremni za napore

0
255
Foto: wpolo.me

Crnogorski vaterpolisti pred finalni turnir Kupa Evrope još ne znaju koliko im je pobjeda potrebno da bi se plasirali u završnicu Svjetske lige, koja se u junu održava u Beogradu.

“Ajkule” turnir u Zagrebu otvaraju danas (15 sati) protiv Mađarske i ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da moraju da slave u tom susretu da bi ostali u igri za odlazak na F8 Svjetske lige.

Sistem takmičenja je takav da četiri najbolje od osam ekipa koje su u Zagrebu idu u Beograd, a već se zna da je među njima Srbija, organizator F8 Svjetske lige.

Dakle, traže se tri karte za odlazak u glavni grad Srbije: Crna Gora bi već danas ugrabila jednu u slučaju da savlada Mađare, te da Srbija opravda ulogu favorita i bude bolja od Španije. U slučaju da pobijedi Mađarsku, a “delfini” izgube od Španaca, naš tim bi morao da osvoji jedno od prva tri mjesta na zagrebačkom turniru.

– Meč sa Mađarima će najvjerovatnije odlučiti da li ćemo se plasirati na finalni turnir Svjetske lige, a svi znamo da je on veoma bitan zato što će najbolja ekipa izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Neće biti lako protiv Mađarske, jer je ovaj turnir specifičan za ovaj dio sezone. Igrači su dosta iscrpljeni od klupskih obaveza, a ovdje će se igrati tri meča u tri dana. Teško da smo i mentalno i fizički spremni za te napore, ali se nadam da će kod nas motivacija biti na visokom nivou i da će se svi ti problemi prevazići – rekao je Aleksandar Ivović.

I Crna Gora i Mađarska su u Zagreb doputovale u najjačem sastavu. Mađarima su se u tim vratili iskusni Deneš Varga i Balaš Harai, koji bitno podižu kvalitet ekipe koju su crnogorski vaterpolisti pobjeđivali u posljednjih pet zvaničnih utakmica.

Turnir je specifičan i po tome što će se igrati po novim pravilima.

– Vidjećemo koliko smo im se prilagodili. Imali smo sreće da budemo u Zagrebu sa Hrvatskom četiri dana, odradili smo zajedničke treninge… Radili smo na nekim taktičkim stvarima koje su najbitnije da bi se ekipa prilagodila novim pravilima. Nadam se da smo u tome uspjeli, da smo se adaptirali i da će to protiv Mađara izgledati dosta dobro – istakao je Ivović.

Ako savlada Mađare, Crna Gora bi u sjutrašnjem polufinalu igrala protiv boljeg iz duela Italije i Rusije. Dueli za plasman su zakazani za nedjelju…

Parovi četvrtfinala: Crna Gora – Mađarska (15), Španija – Srbija (16.45), Italija – Rusija (18.30), Grčka – Hrvatska (20.15).

Osam novih pravila na ispitu u Zagrebu

Zagrebački turnir mogao bi da označi i neku vrstu revolucije u svjetskom vaterpolu, jer će na snazi biti nova pravila koja je nedavno usvojila Fina.Od završnice Kupa Evrope na snazi su sljedeća pravila:

– Umjesto dosadašnjih 30 sekundi, napad koji slijedi nakon isključenja, šuta poslije kojeg nije promijenjen posjed ili kornera, trajaće 20 sekundi;

– Faul će biti izveden sa mjesta na kojem se nalazi lopta u trenutku dosuđivanja, sem ako je lopta u prostoru od dva metra;

– Linija šuta direktno poslije dosuđenog faula pomjera se na šest metara;

– Golmanu je dozvoljeno da u igri učestvuje kao igrač u polju;

​- Odmor između druge i treće četvrtine trajaće tri minuta, a ne pet kao do sada;

– Trenerima će biti dozvoljena tri tajm-auta, a najviše dva u posljednjoj četvrtini; Nova su pravila i kada su u pitanju izmjene igrača:

– Zamjena igrača može da bude izvršena svuda osim od linije centra do gol linije ekipe koja vrši izmjenu;

– Prilikom izmjene igrači moraju da se pozdrave dodirom ruku.