Itana Grbić o meču sa Vardarom: Znamo kako dišu, Jovanka vrhunsko krilo

0
501
Foto: Dejan Starčević / ŽRK Budućnost

Možda je drsko, sportski bezobrazno u Skoplju u subotu prijetiti Vardaru i razmišljati o osvajanju prvih gostujućih bodova u Ligi šampiona, ali Itana Grbić obećava da se drim-timu i favoritu za osvajanje trofeja neće pomjeriti sa crte.     

U svakom slučaju, pobjeda protiv Vardara bi odjeknula i ,,plavima“ definitivno osigurala četvrtfinale. Poraz, nije smak svijeta. Podgoričanke su u ozbiljnoj igri za četvrtfinale i ne zavise od ishoda utakmice trećeg kola glavne runde LŠ.

– Od svih, ovu ekipu najbolje poznajemo. Na početku godine igrali smo u Regionalnoj ligi, nijesmo dali maksimum, svjesni rezerve koju nijesmo iskoristili. Nadam se da ćemo u subotu, a nemamo šta da izgubimo, pružiti najbolje što imamo i dati maksimum. Možemo da ih namučimo i iznenadimo samo ako je, prije svega, odbrana na nivou – tvrdi Grbić. Vardar je lider grupe B. Bez poraza u Ligi šampiona, u prethodnom kolu protiv Bitighajma bio je dvocifren. Ali, Vardar je ekipa koja još uvijek, bez obzira na to što godinama dolaze i odlaze vrhunski igrači, ništa nije uradila u LŠ. Za ovu generaciju ova sezona je posljednja šansa za trofej. Na kraju sezone sve igračice su slobodne u izboru nove sredine.Imaju slabijih i dobrih strana.

Golmanka Lejno je neko ko je konstantan, daje posebnu sigurnost. Napadački su moćni, od krila do bekova i rezervnih igrača. Podatak da su bez poraza, govori o moći. Ali, ova ekipa ima slabijih strana, gdje bi mogli da napadnemo. Ne pokazuju veliku sigurnost u odbrani. Posljednja dešavanja u klubu pomalo opterećuju, a možda ih ovakav epilog spoji i postanu još jače, ili ih poremeti. U Njemačkoj ih nije poremetilo. Dobra analiza protivnika je pola završenog posla. – Za svakog rivala posebno se spremamo, a Vardar znamo kako diše. Šampion Makedonije ima jednu od najjačih bekovskih linija u LŠ. Ali, koliko god da su Penezić, Lazović, Lakrabere značajne za ofanzivu, ipak su krila ta koja daju zalet i čine prevagu. – Jovanka Radičević je zahtjevna za čuvanje. Ima veliki karakter. Vrhunsko je krilo, uskače i pogađa sa svih pozicija i nezgodna je. Počela je, a prenijela iz reprezentacije, da vuče brzog centra. Kuznjecova je jedno od najboljih lijevih krila. Vrhunski odbrambeni igrač sa osjećajem da prekine i ukrade loptu. Riječ je o pravim krilima koja odlično rade posao.

Mada, opet, njihova igra zavisiće od naše igre. Mislim da sam svaki put do sada znala sa Jovankom da odigram. Nijesam je pustila da se razigra onako kako zna. Uz to je odlično poznajem i moraću, naravno, sa Ivanom, da budem maksimalno fokusirana. Ne pamti se da je Andrea Penezić, lijevi bek i najbolji šuter Vardara, protiv Budućnosti odigrala lošu šutersku utakmicu.

Ako je zaustave, onda je sve moguće. – Sa Neagu jedan od najboljih igrača, nosi Vardar, igra u odbrani na najtežoj poziciji. Bez nje Vardar nije isti tim. Takav je igrač, kada se naljuti sa većim osjećajem igra i onda je sjajna. Za mene je Andrea klasa-igrač. Lazović i Lakrabere su šuteri, ali i više finteri, dok Penezić ide na gol. Moraćemo da je udvajamo, jer kada krene, teško je zaustaviti. Nije da je nijesmo nikad zaustavili, ali nekako na kraju uvijek bude raspoložena protiv nas.

Ema Ramusović najbliža je opciji operacije prednjih ukrštenih ligamenata. Ona je u četvrtak na treningu osjetila bol u predjelu koljena, u klubu nijesu željeli da rizikuju, pa je preskočila subotnji duel u ,,Morači“ protiv Turingera.

Ako dođe do operacije, a čini se da je neizbježna, pivot Budućnosti pauziraće najmanje šest mjeseci, a početkom sedmog mogla bi polako da ulazi u lakše treninge. Emi je početkom godine urađen lakši operativni zahvat na koljenu, oporavak je brzo i uspješno protekao, a trener Dragan Adžić ukazao je povjerenje (nekoliko minuta u odbrani) na startu glavne runde LŠ u porazu od FTC-a. Pivotu ,,plavih“ isti operativni zahvat urađen je prije nekoliko sezona na lijevoj nozi.