Ispunjeni ciljevi – Uspješno ljeto muških košarkaških selekcija

0
880

Muške reprezentativne košarkaške selekcije ispunile su sve zacrtane ciljeve i kreirale uspješno ljeto crnogorske košarke, saopšteno je iz Košarkaškog saveza.

 Navodi se da su crnogorske selekcije ljetos ostvarile 27 pobjedai sedam poraza.

Seniorska reprezentacja plasirala se na Evropsko prvenstvo, mlada i juniorska selekcija trijumfalno su izborile povratak u A diviziju, dok su kadeti sačuvali mjesto u elitnom rangu takmičenju.

Uspješan nastup imala je i pionirska selekcija, koja je bila drugoplasirana na nezvaničnom prvenstvu Evrope u Sloveniji.

Seniorska reprezentacija sa pet pobjeda i porazom, kao drugoplasirana, izborila je treći nastup na EP.

U prijateljskim utakmicama upisala je osam pobjeda i poraz.

Selektor Bogdan Tanjević zahvalio se saradnicima u stručnom štabu i igračima na uspješnoj saradnji.

On je kazao da je poraz od Gruzije, u posljednjem kolu kvalifikacija, pokvario utisak, navodeći da je ostao “gorak ukus u ustima”.

Ne podnosim poraze, ali smatram da je protivnik zasluženo pobijedio. Najveće pobjeda u kvalifikacijama je zajedništvo koje se kreiralo među igračima i želja da se bude član te ekipe. Najbitnije je da smo se kvalifikovali i ispunili glavni cilj“, rekao je Tanjević na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je, osim rezultata, ideja bila da se promovišu igrači koji će iduće godine biti nosioci.

Trebali smo da kreiramo igru i sada je moramo usavršiti naredne godine, kao i način vođenja utakmice i stil igre, upotrebom 12 igrača uz naviku da se dijeli vrijeme sa kolegom i da se raduje njegovom učešćena terenu“, kazao je Tanjević.

On je kazao da ga raduju nastupi i minutaža mladih igrača, navodeći da su oni zaradili svakiminut proveden u igri.

Prema njegovim riječima, Milko Bjelica će biti u konkurenciji za naredno okupljanje i da je igrama zaslužio svoju šansu.

On je istakao da je Tajris Rajs najvjerovatnije završio sa crnogorskom reprezentacijom, dok će Nikola Peković ukoliko bude zdrav biti u konkurenciji za šampionat.

Mlada reprezentacija, predvođena selektorom Dušanom Dubljevićem, sa sedam pobjeda i maksimalnim učinkom osvojila je prvo mjesto na B prvenstvu Evrope u Grčkoj i izborila povratak u A diviziju.

Dubljević je kazao da mu je bila čast da, nakon rada sa mladom reprezentacijom, bude dio Tanjevićevog stručnog šataba.

Uspjeh mlade reprezentacije je i što je četiri ili pet igrača došlo na pripreme seniorske reprezentacije. Prvenstvo je zbog promjene sistema takmičenja bilo izuzetno kvalitetno, imali smo jake konkurente u Rusiji, Poljskoj, BIH i Grčkoj, kao i Islandu koji je napravio iznenađenje. Smatram da su igrači svojim angažmanom zaslužili da dobiju veću minutažu u svojim klubovima“, kazao je Dubljević.

Mlada kosarkaska reprezentacija crne gore sampioni evropskog prvenstva

Muška juniorska reprezentacija, koju je predvodio selektor Nebojša Bogavac, sa svih osam pobjeda završila je nastup na B prvestvu Evrope u Makedoniji.

Bogavac je kazao da je imao sjajnu generaciju koja je dala veliki pečat na šampionatu.

Raduje pristup igrača, od turnira u Bosni i Hrcegovini i Italiji, kao i na šampionatu u Makedoniji. Opravdali smo očekivanja i trijumfalno ga završili. Uspjeh dobije na značaju ako se zna da je Ognjen Čarapić bio MVP prvenstva, a Popović u idealnoj petorci. Napravili smo dobru priču, dosta utakmica smo dobili ubjedljivo, a od 32 četvrtine samo smo prvu u polufinalu i dvije u finalu izgubili“, kazao je Bogavac.

juniori crne gore kosarka sampioni evropskog prvenstva b divizije

Selektor kadetske selekcije, Mladen Ostojić, kazao je da je osvajanjem osmog mjesta, ispunili primarni cilj.

Zadovoljan sam, radi se o novoj generaciji. To su igrači koji su bili prvi put na velikoj sceni. Od nekoliko igrača se očekuje da ako se bude radilo sa njima naprave veliku scenu“, kazao je Ostojić.

igor drobnjak kadeti kosarka

Muška pionirska selekcija na nezvaničnom prvenstvu Evrope u Slovengradecu bila je druga, sa četiri pobjede i dva poraza.

Nijesmo opravdali očekivanja. Bili smo drugi, a naši pretodnici su bili pobjednici. Odigrali smo šest utakmica, od kojih smo četiri dobili. Izgubili smo od Hrvatske pola koša, a ta utakmica je proglašena za najbolju na turniru“, rekao je selektor Zoran Marojević.

pioniri crne gore kosarka