Imamo dobru reprezentaciju, nadam se da će Ivanić dobiti pasoš do Poljske

0
1221
Foto: Sportsko Društvo Ekomen

Lijepo druženje sa studentima, priča o fudbalu, sportu, generalno životu i načinu na koji se dolazi do neslućenih zvjezdanih visina. Dejan Savićević je na tribini Ekonomskog fakulteta “Najbolji najboljima” imao šta da poruči crnogorskoj mladosti…

Najbolji sportista naše zemlje, najbolji fudbaler Crne Gore svih vremena i trenutno predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore je odgovarao na pitanja studenata koja se nijesu ticala samo fudbalskih tema…

Zašto ste se nakon svega vratili u Crnu Goru?

“Uvijek sam volio Crnu Goru. Razlog su djeca. Razveo sam se 2000. godine, a djeca su ostala da žive u Podgorici. Godinu dana nakon toga sam završio karijeru. Bili su mali, a mnogo sam im privržen i to je bio glavni razlog povratka.”

Šta je to što vas je posebno oblikovalo u inostranstvu? Šta se dešavalo sa strane i koliko je bilo teško vani?

“Imao sam sreće što sam prvo bio u Crvenoj zvezdi koja je najveći klub na prostorima bivše Jugoslavije. Poslije odlaska iz Budućnosti u Crvenu zvezdu, imao sam priliku da odem u još veći klub Milan. Tada je bio kao danas Barselona i Real Madrid…Primijetio sam dosta razlika, prije svega u samoj organizaciji i funkcionisanju kluba. Bilo je malo slobodnog vremena. Šest, sedam puta sam igrao protiv Lacija i Rome, a tek sam prije četiri, pet godina otišao i vidio kakav je Rim grad.”

Bili ste fudbaler, jedno vrijeme i selektor, a onda od 2002. godine funkcioner. Šta je najteže od svega?

“Najlakše je biti igrač, a najteže, mislim, trener. Treba da radite sa 20-ak momaka, da vidite svaki dan kako je koji raspoložen, da li je dobro spavao, da li ga je djevojka ostavila… Morate da se bavite psihologijom igrača, a da na kraju imate i uspjeh. Svakog trenera drže i tjeraju rezultati. Pred Vladom Šćepanovićem je sigurno velika karijera, ali neće mu biti lako. Neće biti lako ni Nikoli Janoviću, Ministarstvo nije postojalo dugo godina treba sve to oformiti… ”

A, vođenje FSCG-a?

“Od nas trojice meni je najlakše. Imao sam sreću što sam rano ušao u vođenje i strukturu Saveza. Bio sam potpredsjednik FSSCG šest godina tako da sam tu imao dosta vremena da se upoznam sa svim”.

Bliži se nastavak kvalifikacija 26. marta dolazi Poljska?

“Biće teška utakmica. Poljska je favorit, ali vjerujem u naše momke. Ukoliko svi budu zdravi i orni, mislim da možemo da napravimo rezultat. Šteta što smo izgubili tri boda u Jermeniji, to je korak unazad, ali vjerujem da imamo dobru reprezentaciju, selektor je to dobro posložio i nadam se da ćemo na kraju izboriti baraž.”

Da li je Mirko Ivanić novi reprezentativac Crne Gore?

“Ušli smo u proceduru dobijanja pasoša. To je vid procedure, prvo FSCG zatraži od Ministarstva za sport saglanost, pa onda to ide u MUP. Radimo na tome i nadam se da će dobiti pasoš do utakmice sa Poljskom.