Igor Burzanović u Petrovcu, Balša Božović u Zeti, Luka Pejović novi član Iskre..

0
1747

Veliki promet, bez troškova i zarada – mogao bi ukratko da se opiše zimski prelazni rok u Crnoj Gori, koji je završen sinoć u ponoć.

Kao i minulih godina, fudbalska „pijaca” na domaćoj sceni svela se na niz međuklupskih prelazaka, uglavnom jednih te istih igrača koji su već nosili dresove više crnogorskih prvoligaša.

Zabilježeno je i nekoliko povrataka nekadašnjih reprezentativaca i igrača koji su se davno dokazivali u CFL-u, te angažovanje inostranih fudbalera, koji su ove zime stigli u Crnu Goru iz “novih” destinacija.

Uz Japance, koji su se već odomaćili, na domaćim terenima će u nastavku sezone igrati dva Španca, jedan Portugalac, jedan Grk, te jedan Avganistanac. Svi oni tek treba da pokažu koliko vrijede.

Zajedničko za sve igrače koji su ovog ljeta prvi put došli, ili su se vratili u Crnu Goru, jeste da su stigli kao slobodni igrači – bez obeštećenja.

Ni ovaj prelazni rok u Crnoj Gori nije imao pravu zvijezdu. Dolazak Igora Burzanovića, nekadašnjeg reprezentativca i nekada najboljeg fudbalera CFL-a u redove Petrovca, mogao bi da se nazove „bombom” da se dogodio prije nekoliko sezona.

Bivši kapiten Budućnost je posljednju utakmicu odigrao 19. marta prošle godine, dok je još nosio plavi dres – dakle, bez fudbala je skoro godinu dana. Uprkos tome, pokušaće iskustvom da pomogne timu Aleksandra Nedovića u borbi za plasman u Evropu.

Lider Budućnost sačuvao je kompletan tim koji je dominirao u prvoj polusezoni. Za tim Miodraga Vukotića takav detalj je možda najveće „pojačanje”, uz povratke defanzivca Janka Simovića i napadača Darka Nikača, koji će probati da zaoštre konkurenciju.

Kao po običaju, u taboru Mladosti bilo je prometno kao na autobuskoj stanici – aktuelni šampion je ostao bez najboljeg strijelca Adrovića (otišao na Tajland), Igumanovića (Bugarska), defanzivca Kopitovića (Čukarički), Vlaisavljevića (Sutjeska), te Luke Pejovića i Muhovića (Iskra). Pokušaće da ih zamijene napadači Ivan Ivanović i povratnik Ivan Knežević, iskusni Miljan Jablan i Japanac Masaši.

Najbolji posao u prelaznom roku, makar na papiru, napravio je Rudar – u pohod na peti trofej Kupa tim Mirka Marića ide pojačan aktuelnim reprezentativcem Nemanjom Mijuškovićem, bivšim reprezentativcem Branislavom Jankovićem, povratnikom iz Sutjeske Draškom Božovićem, te doskorašnjim napadačem Iskre Dankom Kovačevićem i nekadašnjim bekom Budućnosti Slobodanom Lakićevićem.

Konkurenciju u napadu zaoštriće i Armin Kalić iz Jedinstva i Japanac Nišikava. Pljevljacima će u odnosu na prvi dio sezone najviše nedostajati Rjota Noma, koji je prešao u Radnički iz Niša.

Najviše promjena bilo je u Lovćenu, jer Cetinjane čeka grčevita borba za opstanak. Čak osam novih igrača angažovao je najstariji crnogorski klub, među kojima su povratnik Baćo Nikolić, dva Španca (Korea i Mendi), te po jedan Argentinac (Montenegro) i Grk (Gemitos).

Dosta je mijenjala i Iskra, koja je dovela sedmoricu novih igrača, između ostalih nekadašnjeg reprezentativca Luku Pejovića.

Dečić, koji je doveo Avganistanca Žamalija, Sutjeska koja je vratila Ivana Boškovića i Grbalj sa napadačem Šaletom Kordićem, ulaze u drugi dio sa približno istim snagama kao jesenas.

Zeta je, s druge strane, možda i jedina ekipa koja na papiru ima nešto slabiji tim nego jesenas. Otišli Kordić, nekadašnji reprezentativac Miloš Krkotić i još petorica igrača, a stigli Balša Božović i Vasilije Kalezić.