Goran Lasica: Crna Gora ima sjajnu generaciju, bez klubova nema reprezentacije

0
340
Foto: RK Partizan Tivat

Bivši reprezentativac Crne Gore Goran Lasica smatra da naša selekcija ima odličan tim, koji može da bude prijatno iznenađenje na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Izabranici Dragana Đukića će u grupnoj fazi šampionata kontinenta igrati protiv Slovenije, Njemačke i Makedonije.

„Crna Gora ima sjajnu generaciju koja može da bude najprijatnije iznenađenje na Evropskom šampionatu u Hrvatskoj. Poznajući ih i gledajući kako odrastaju i napreduju, ja zaista vjerujem da će izboriti plasman na Olimpijske igre u Japanu“, rekao je iskusni Goran Lasica, kapiten Partizana i rukometaš koji je tokom bogate karijere igrao za Porto, AEK, Lovćen,Proleter, Crvenku,Vrbas, pa nastavio u dahu:

„Međutim, slažem se da momci kojima se sada Crna Gora ponosi nisu došli sa Marsa nego iz crnogorskih klubova. Ako to ne shvate ljudi koji vode Savez i Ligu, bićemo u velikom problemu, jer bez klubova nema reprezentacije, a plasman na Evropsko prvenstvo i plasman na Olimpijske igre u koji vjerujem da će ova generacija ostvariti, biće samo trenutni uspjeh, ništa više od toga. Sada je prilika da se napravi sistem, da rukomet postane ono što treba da bude u Crnoj Gori”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Lasica je nastavio monolog:

„Pomaci naprijed postoje. Organizovana je jedinstvena kadetska liga, organizovano okupljanje juniorske reprezentacije. Donijeta je odluka da Savez plaća sudije i delegate što pomaže klubovima. To je dobro. Ali, sramota je da samo šest klubova može da se takmiči u eliti jer su uspjeli da zatvore finansijsku konstrukciju. U Drugoj ligi ima 10 klubova. Savez mora u najkraćem roku da krene sa stvaranjem jedinstvene lige koja će krenuti od narednog ljeta. Klubovima je potrebna pomoć u finansijskoj smislu. Opštine i prijatelji klubova pomažu koliko mogu ali to nije dovoljno. Tu mora da se uključi Savez. Jedinstvena liga sa recimo 16 klubova bi bilo pravo rješenje za razvoj rukometa u Crnoj Gori, uz intezivan rad sa mladim i talentovanim igračima koji u Crnoj Gori niču iz kamena. Pa najboji primjer za rečeno su ovi momci koji su izborili plasman na Evropsko prvenstvo. Crna Gora će biti najmlađa selekcija u Hrvatskoj“, naglasio je Lasica za Sport Klub.

Partizan i Lovćen su lokomotive rukometa u Crnoj Gori kada govorimo o klubovima.

„Mi smo rivali na terenu, ali veliki prijatelji van njega. Svjesni smo da samo zajedno možemo da uradimo nešto kada je rukomet u Crnoj Gori u pitanju. Tu su Mojkovac, Komovi, Jedinstvo, Mornar koji se lavovski bore. Tu su i klubovi iz nižeg ranga takmičenja koji imaju mnogo mlade i talentovane djece. To moramo da njegujemo i razvijamo. Ako to ne uradimo sada, plašim se da je posljednja prilika propuštena“.

Na pitanje ko će se radovati trofejima ove sezone, Partizan ili Lovćen, Lasica je rekao:

„Biće neizvjesno. Ekipe su ujednačenog kvaliteta i odlučiće nijanse. Mi smo odigrali neriješeno protiv Komova. Vjerujem da su momci shvatili da nema velikih i malih rivala. Pobjedama nad Jedinstvom i Lovćenom ponovo se vraćamo u trku za osvajanje titule. Teško je procijeniti u ovom trenutku, ali ja zaista vjerujem da će Partizan uspjeti da bude ispred Lovćena, iako su Cetinjani krenuli sjajno. Sezona je duga, a crta se podvlači na kraju”.