Golman Mančester Sitija brani za Crnu Goru!

0
3768

Mladi golman Mančester sitija Arijanet  Murić, o kojem su „Vijesti” pisale prošlog mjeseca, pristao je da brani za Crnu Goru!

Murić ima 18 godina, rođen je u Rožajama, a kao trogodišnjak je sa roditeljima odselio u Švajcarsku.

Ponikao je u Fudbalskom klubu Cirih, nastavio je u Grashopersu, gdje je prošao sve mlađe kategorije kluba, da bi 1. januara 2016. potpisao profesionalni ugovor sa Mančester sitijem.

Siti je bio brži od  Mančester junajteda, Čelsija, Totenhema, Stouka, Bazela i   Galatasaraja, koji su takođe bili zainteresovani za ovog, kako su tada pisali mediji, „supertalentovanog golmana”.

Za Murića se do prošlog mjeseca u Crnoj Gori nije čulo. Sada bi naša reprezentacija u prespektivi mogla da dobije dobrog čuvara mreže.

“Stupili smo u kontakt sa Murićem i njegovim ocem, oni su u načelu pristali da brani za Crnu Goru”, kazao je selektor mlade reprezentacije Crne Gore Mojaš Radonjić.

Iz FSCG je na adresu Mančester sitija upućen poziv za Murića da brani na prijateljskom meču protiv Makedonije u Skoplju 24. marta.

No, pitanje je da li će Murić dobiti dozvolu kluba da sada dođe, prije svega zbog administrativnih poteškoća. Još, naime, nema crnogorski pasoš.

“Naš plan je da Murić dođe na pripreme za prijateljski meč sa Makedonijom, da se upoznamo, da ga vidimo, jer još ne znamo ništa o njemu. Nakon toga bismo ušli u proceduru oko dobijanja pasoša, koja može prilično da se oduži”, dodaje Radonjić.

Murić bi došao kao „kec na desetku” – Crna Gora kuburi sa golmanima, i u seniorskoj konkurenciji (Mladen Božović i Vukašin Poleksić su već deceniju  jedini golmani koji brane u kvalifikacijama), ali i u mlađim kategorijama.

“Imamo Matiju Šarkića iz Aston Vile, ali je u on u posljednje vrijeme često povrijeđen, tri puta zbog toga nije mogao da se odazove pozivu. Imamo i Lazara Carevića, kao maltene jedinog golmana koji je na raspolaganju u ovom trenutku, i mladoj i omladinskoj reprezentaciji”, dodaje Radonjić.

Aro Murić u novembru puni 19 godina, brani za mladu ekipu Mančester sitija, koja je igrala Uefinu Ligu šampiona za mlade.

Ekipa koju predvodi nekadašanji reprezentativac Republike Irske Li Karsli igra sjajno u Premijer ligi za mlade, a nedavno je na utakmici protiv Liverpula Stivena Džerarda doživjela prvi poraz od novembra 2015. godine.

Na poboljšanju rada Sitijeve akademije insistirao je i trener Sitija Pep Gvardiola kada je ljetos došao u mančesterski klub. Murić je trenutno jedan od najboljih izdanaka Sitijeve škole.

Kada je u pitanju crnogorska reprezentacija, Murić bi mogao da prođe istovjetan put kao Elsad Zverotić, crnogorski reprezentativac. Zverotić je rođen u Beranama, kao dječak se odselio u Švajcarsku,  tamo se afirmisao, 2007. zaigrao za mladu, a potom i za seniorsku reprezentaciju Crne Gore.

Murić je 10. januara dao intervjuu za sajt Mančester sitija, gdje je detaljno predstavljen u rubrici „One for the future” (jedan za budućnost).

“Prezime Murić dolazi iz Crne Gore. To je crnogorsko prezime. Imao sam tri godine kada sam se doselio u Švajcarsku. Odrastao sam u Cirihu, fudbalski takođe. Prijatelj mog oca je jednom rekao ‘Aro bi mogao da bude dobar golman’. Rekao je to iz dva razloga, iako nije znao mnogo o fudbalu – jer sam krupan i jer se ničega ne bojim. Eto kako je sve počelo”, objasnio je Murić za sajt Mančester sitija.

“Počeo sam u Cirihu, potom sam prešao u Grashopers, gdje sam branio četiri godine u mlađim kategorijama prije nego što sam potpisao za Mančester siti”.

Murić je objasnio i kako je došlo do prelaska:

“To je duga priča, ali bih mogao da je opišem ukratko. Igrali smo protiv Bazela i na tribinama su bili skauti brojnih klubova, uključujući  i Stouk. Svi oni su napisali dobar izvještaj o meni, ali se transfer dogodio drugačije. Moja majka je savjetnik u osiguravajućem društvu i rekla mi je da je upoznala čovjeka koji ima neke veze sa Mančester sitijem. Tako je nastao kontakt i oni su me uvjerili da pređem tamo. Sjećam se da je bilo interesovanja Galatasaraja i Bazela, kao i drugih engleskih klubova – Čelsija, Totenhema, Stouka i Mančester junajteda. Ali, ja sam zadovoljan što sam prešao u Siti”, rekao je Murić.

Da je vezan za Crnu Goru, Murić je pokazao odgovarajući na pitanje ko mu je omiljeni fudbaler:

“Stevan Jovetić je moj omiljeni igrač. On je igrao u Mančester sitiju, a ja želim da krenem njegovim stopama. Želim da branim za prvi tim”, zaključio je Murić.