Gojković: U Jadranu su ciljevi visoki, a napravljeno je dosta

0
506
Foto: PVK Jadran

Za Vladimira Gojkovića peta sezona na klupi Jadrana bila je najinteresantnija. Uzbuđenja nije falilo, a utisak je da je ova godina, od 2012. bila najbolja na planu rezultata i afirmaciji madih igrača.

Jadran je osvojio dva domaća trofeja, do kraja u Regionalnoj ligi bili u igri oko finala (izgubili na završnom turniru od Mladosti nakon peteraca), a malo je nedostajalo da otputuju u Đenovu na fajnal-ejt Lige šampiona. Poraz od Sabadelja koštao je Novljane plasmana na F8.

“Na kraju prošle sezone pet igrača je napustilo klub, glavni protagonisti svega onoga što smo do tada uradili. Mislim na Pješivca, Vidovića, Kovačića, Šćepanovića… Ulazeći u novu znali smo da imamo okosnicu igrača koji su dugo u sistemu rada, ali nijesmo mogli očekivati da ćemo imati ovaj nivo”, rekao je Gojković za Arenu.

Olakšavajuća okolnost za Gojkovića je ta što su mladi poput Spaića, Gardaševića, Radovića, Ukropine i ostalih bili već u sistemu.

“Maltene od 2013. godine su u sistemu. Ovo je peta sezona Ukropine, Radovića, Gardaševića, Spaića i Moskov je bio tu, Popadić prije toga, a Banićević i Kandić su od samog početka. Na kraju, rezultat je bio produkt sistema i rada, a oni su imali glavnu rolu. Pokazali da je talenat veliki, pokazali se na evropskoj sceni i mogu da kažem da su najmlađi reprezentativni igrači u Evropi u ovom momentu. Naravno, od naredne sezne krenućemo opet u rekonstrukciju, vidjećemo kako će ići.”

Iz godine u godinu Jadran mijenja tim. Finansijski momenat sastavlja ekipu, a para u Jadranu nema mnogo. Ustvari, nikad manje. Upravo i zbog toga Gojković svake sezone nekoliko igrača iz mlađih kategorija priključuje prvom timu. Benefiti rada su tu. Pitali smo Gojkovića da li se pribojava narednih obaveza i očekuje li na ovom planu turbulencije:

“Biće ih naredne godine. Iskusniji reprezentativci i stranci koji su igrali za Jadran često su bili primjer mladim igračima i vodili su ih pravim putem. Ali su, ipak, i u tom momentu bili previše mladi. Sada idemo prema tome da budemo još mlađi. U Jadranu su ciljevi visoki, a napravljeno je dosta.”

Odlasci igrača su neminovnost. Banićević i Ukrupina napuštaju Jadran, Merkulov je u razgovorima sa Jugom…

“Već imamo neke sigurne odlaske, neke najavljene, realne. Prošle godine otišlo je pet, a doveli smo dva igrača, a od naredne čeka nas nešto slično. Imamo grupu mlađih koje pripremamo za prvi tim. Posljednje dvije godine su u radu, neki su već nastupali, u manjoj roli, a kroz onu drugu sezonu mogli bi od njih da očekujemo ozbiljan doprinos. Talentovani su, riječ je o generaciji sa Malte, ali od njih će dosta zavisiti.”

Od Malage, od Uskokovića, Danilovića, mnogo se čekalo da neki klub ,,izbaci” talentovanog, klasnog ljevaka, a Jadran više nema problema sa ovom pozicijom. Ukropina se već dokazao, a Filip Gardašević i Đuro Radović su ekstra klasa.

“Ukropini je ovo puna peta sezona kao nosioca igre, a to može neko ko je samo ekstremno talentovan kao što je on. Sa 15 godina je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona. Radović je sa 18 godina ljetos nastupao na Svjetskom šampionatu. To nije slučajnost. Iskočio je Gardašević. Godinu je stariji od Ukropine. Imamo njih trojicu i još nešto što se nazire u klubu. Pokušavamo, u suštini, da sačuvamo svako dijete. Imamo i deficit na nekim pozicijama, ranije je bilo obrnuto, na drugoj strani imali smo više igrača. Ali, tako se desi, zalomi. U svakom slučaju, prednost je kada dobiješ talentovane ljevake koji mogu da iskoče i postanu veliki igrači.”

O Vladanu Spaiću se govori kao o budućem najboljem centru planete. Utisak je da ne mora da čeka još dugo. Iskazao se. Igrač sadašnjosti.

“Iskoristio je prostor. Ovo je Vladanu treća sezona sa velikom minutažom, igrao je Evrokup, Ligu šampiona, bio je cijelo ljeto sa reprezentacijom, napredovao je, koristi šansu na pravi način. Radi kako treba, ima još grešaka, može dosta toga da ispravi, ali igra zahtjevnu poziciju gdje je malo ko tih godina na ozbiljnom nivou”, jasan je Gojković.

Petković, Drašković, stariji Banićević i Kandić udarili su temelje novom Jadranu. Gojković je njihov nastup ocijenio najvećom mogućom ocjenom.

“Potpuno sam zadovoljan. Svi su kao bolji igrači izašli iz sezone nego što su bili na početku. Profitirali smo, što je bio cilj kluba. Dobili smo dobre igrače. Dobili su svi dosta. Moramo napraviti prave strateške poteze, nadamo se da nećemo pogriješiti.”

Strateg Jadrana ponosan na igrače, ovako je završio razgovor:

“Radili su onako kako bi malo ko radio. Bili su spremni da ne izlaze iz bazena i ovo je samo njihova pobjeda.”