Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta u Zagrebu

0
253
46. Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta (EOK)

46. Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) održana je u Zagrebu 24. i 25. novembra 2017. godine i okupila je predstavnike svih 50 nacionalnih olimpijskih komiteta Evrope.

Ispred COK-a, Skupštini su prisustvovali predsjednik Dušan Simonović i Zagorka Božović, zatim šef misije za ZOI  „Pjongčang 2018” Rajko Kosić, i predstavnici Organizacionog komiteta za IMZE „Montenegro 2019” Igor Vušurović i Boris Sekulić.

Generalna skupština je ujedno imala i izborni karakter. Za predsjednika EOK-a u narednom četvorogodišnjem periodu izabran je Janez Kocijančić, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnih petnaest mjeseci kao vršilac dužnosti predsjednika, a za potpredsjednika ove organizacije izabran je Nils Najgard iz Danske. Rafaele Panjoci ostaće generalni sekretar, kao i Kikis Lazarides na dužnosti blagajnika, dok su novi mandati povjereni Izvršnom odboru koji broji 12 članova.

Četiri predsjednika olimpijskih organizacija, Tomas Bah (Međunarodni olimpijski komitet), Janez Kocijančič (Evropski olimpijski komiteti), šeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (Asocijacija nacionalnih olimpijskih komiteta) i Zlatko Mateša (Hrvatski olimpijski odbor), zajedno sa Janicom Kostelić, državnom sekretarkom za sport u Vladi Republike Hrvatske i četvorostrukom zlatnom olimpijkom, otvorili su pozdravnim govorima 46. Generalnu skupštinu Evropskih olimpijskih komiteta.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah se u uvodnom govoru najprije osvrnuo na Igre malih zemalja Evrope, koje su početkom juna održane u San Marinu. Pored izvanredne organizacije, impresioniran je bio prijateljskom atmosferom i takmičenjima proteklim u olimpijskom duhu, a naglasio je da su ove Igre primjer kako se određeni problemi, kao što su veličina zemlje i nedostatak takmičarskih mogućnosti za sportiste, mogu prevazići na najbolji način.

Predsjednik Bah je informisao delegate i o aktivnostima MOK-a, radu dvije komisije MOK-a za utvrđivanje anti-doping prekršaja, koje se, za razliku od Svjetske anti-doping organizacije (WADA) i nezavisne komisije Meklarena, bave individualnim slučajevima i isključivo Olimpijskim igrama, zatim o novim procedurama za odabir kandidata za Zimske olimpijske igre 2026. godine, te i o nedavno potpisanoj rezoluciji u Ujedinjenim Nacijama o olimpijskom primirju za vijeme trajanja Olimpijskih igara, koja je donijela znatno olakšanje u brizi o bezbijednosti, prije svega svim sportistima i učesnicima narednih ZOI u Pjongčangu.

U dvodnevnom zasijedanju, delegatima Generalne skupštine prezentovani su izvještaji o radu EOK-a i svih komisija u prethodnih godinu dana, Finansijski izvještaj za 2016. godinu,stanje u tekućoj godini, kao i planirani budžet za 2018. godinu, zatim konačni izvještaji sa završenih Igara: Zimskog EYOF-a u Erzurumu i Ljetnjeg u Đeru, i Igara malih zemalja Evrope „San Marino 2017”.

Naredni domaćini Igara sa kalendara EOK-a i MOK-a takođe su imali svoje prezentacije – Olimpijske igre „Pjongčang 2018”, „Tokio 2020”, „Peking 2022” i „Pariz 2024”, Evropski olimpijski festivali mladih (EYOF) „Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019” i „Baku 2019”, Olimpijske igre mladih (YOG) „Buenos Ajres 2018”, a najviše pažnje privuklo je prvo predstavljanje II Evropskih igara, kojeće se održati u Minsku (Bjelorusija) 2019.godine.

Predsjednik EOK-a Janez Kocijančić najavio je svijetlu budućnost projekta Evropskih igara, modernizaciju nekih sistema takmičenja, prije svega u atletici (i to već u Minsku), te veću geografsku razuđenost kada su u pitanju budući domaćini Igara.

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Westin, sedmi put je dodijeljena nagrada Pjotr Nurovski najboljem mladom evropskom sportisti. To je, prema glasovima članova skupštine EOK-a, 18-godišnja italijanska biciklistkinja Leticia Paternoster, kojoj je pripala i novčana nagrada od 15.000 eura.

Domaćin 47. Generalne skupštine EOK-a u 2018.godini biće španska Marbelja.