Gašo Pajović: Očekujem Srbiju i Španiju u finalu

0
280
Foto: KK Budućnost Voli

U sjenci Evropskog šampionata u košarci klubovi širom Starog kontinenta se pripremaju za sezonu koje se polako približava.

Tako je i u Crnoj Gori, gdje je sa oduševljenjem primljena vijest o formiranju ABA 2 lige, pa će sada pored navijača Budućnosti i Mornara, priliku da gledaju jako dobru košarku imati i navijači Teoda iz Tivta, Lovćena sa Cetinja, a istom se nadaju i ljubitelji košarke u Nikšiću s obzirom da će Sutjeska kroz kvalifikacije pokušati da stigne do ABA 2 lige.

Odmah po završetku Evropskog prvenstva, interesovanja zaljubljenika u magičnu igru pod obručima će se munjevito okrenuti ka obavezama klubova, a Bar će između ostalog biti u centru pažnje, jer će Bar biti domaćin Superkupa ABA lige na kojem će učestvovati Mornar, Budućnost, Cedevita, Partizan, Mega, Igokea, Cibona i FMP (umesto Crvene zvezde). Superkup se igra od 20. do 23 septembra, po nokaut fazi, a snage će odmjeriti: Mornar – Partizan, FMP – Cedevita, Mega – Igokea, Budućnost – Cibona.

Sportski direktor Budućnosti, Gavrilo Pajović koji u saradnji sa trenerom Aleksandrom Džikićem, inteznivno radi na realizaciji projekta zvanog stvaranje tima za narednu sezonu baziranog na mladim igračima i unapređenju rada sa mlađim selekcijama, rado je pristao kao i uvjek na razgovor za Sport Klub, a tema broj jedan je naravno Evropsko prvenstvo.

„Stigli smo polako do same završnice. U finalu vidim Španiju i Srbiju. Pored toga mislim da će to biti otvoren meč na jednu loptu. Španija je jača po imenima, ali Srbija igra sa toliko srca i energije da može svakoga da pobjedi“, rekao je Gavrilo Pajović za Sport Klub i nastavio:

„Crna Gora nije zaslužila žestoke kritike koje sam vidio u pojedinim medijima, naprotiv. Ekipa je do Evropskog prvenstva stigla kroz kvalifikacije, željela je u osminu finala. To je bio primarni cilj. E sada, da je poraz od Letonije bio na jednu loptu, verovatno bi sve bilo drugačije, ovako zaista je ostao opor ukus u ustima, bez obzira na činjenicu da Letonija ima sjajnu ekipu i da igra brzu i modernu košarku. Slažem se da je Crna Gora mogla više u tom meču, ali isto tako mislim da su ostvarili maksimum u ovom trenutku što se samog rezultata tiče”.

U međuvremenu, Budućnost je na memorijalnom turniru „Mirza Delibašić“ u Sarajevu osvojila prvo mjesto. Pobjeđeni su Sloboda Dita sa 85:61, a u finalu Krka, bivši klub novog trenera Budućnosti, Aleksandra Džikića sa 88:64.

„U fazi smo uigravanja. Slažemo kockice u željeni mozaik. Čekamo da nam se priključe reprezentativci a uskoro nas očekuje još jedan sjajan turnir u Kaljariju na kojem će učestvovati Sasari, Asvel i Torino. Posle toga slijedi učešće na Superkupu ABA lige u Baru. Mislim da ćemo do tada biti u kompletnom sastavu, odnosno da će u Baru igrati sva tri člana državnog tima i Kanađanin Kajl Lendri. Rano je za priču o ambicijama u narednoj sezoni. Međutim, prioritet će nam biti forsiranje mladih igrača pri tome se ne odričemo borbe za trofeje u Crnoj Gori i ABA ligi, naprotiv. Niti mislimo da neko priznamo da je bolji od nas u Evrokupu dok nas u to ne ubjedi na parketu“, poručio je za Sport Klub, Gavrilo Pajović i dodao:

“Uporedo sa seniorskim, intenzivno se radi na unapređenju rada sa mlađim selekcijama iz kojih će Budućnost u budućnosti crpjeti energiju i igrače za izazove na svim frontovima. Mada mnogi kažu da rezultati u kontrolnim utakmicama nisu bitni, ipak će se sa druge strane složiti da ne možete pobjednički mentalitet stvarati ako gubite. Sa te strane, bivši trener Partizana može da bude zadovoljan prikazanim u Sarajevu. U finalu, protiv Krke, najefikasniji su bili Amerikanac Kajl Gibson 21, Sead Šehović 15 i Danilo Nikolić sa 13 poena. Preij polaska u Italiju, očekuje se da će se ekipi priključiti Kajl Lendri koji ima manjih problema sa povredom koljena, reprezentativci Nikola Ivanović, Filip Barović i Suad Šehović”

Ako se to ne desi do turnira u Kaljariju, onda hoće gotovo sigurno do Superkupa ABA lige koji je da podsjetimo još jednom na programu od 20. do 23. septembra u Baru.